Samotné jméno pochází z krásného moravského slova burčit, kterým se označuje šumění bouřlivě kvasícího révového moštu v sudu ve vinném sklepě. Jde tedy o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Na trhu se objevuje vyrobený především z bílých hroznů, v posledních letech se však můžete setkat i se vzácnějším typem, jako je burčák růžový nebo červený, který je vyráběn z červené révy.K tomu, aby mohl být burčák označen jako burčák, musí hrozny na jeho výrobu pocházet výhradně z oblasti Moravy. Evropa dnes uznává pojem částečně zkvašený hroznový mošt. Pod tímto označením se bude do budoucna výhradně tento nápoj prodávat a nabízet.

 

Vinařství Lednice Annovino
Autor: Vinařství Lednice Annovino

Nápoj zdraví

 

O tom, že víno má blahodárné účinky na vaše zdraví již bylo napsáno mnoho. Jak je to ale s jeho kolegou burčákem? Kvalitní burčák je velmi zdravým nápojem - obsahuje velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Působí velmi příznivě na trávicí ústrojí a přispívá k vyčištění organismu. Říká se, že by se jej mělo každoročně vypít minimálně tolik, jaké máme množství krve.

 

Vinařství Lednice Annovino
Autor: Vinařství Lednice Annovino

Výroba samotného burčáku je tak trochu alchymie a určitě ne každý vinař ji zvládne. Jde především o to, vystihnout ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení. Na tuto chvíli vydrží vinaři čekat i dlouho do noci. V každém stadiu kvašení má své nadšence a obdivovatele.V raném stadiu například neobsahuje burčák téměř žádný alkohol a je příjemně sladký.

 

Není burčák, jako burčák

 

V posledních letech můžete na burčák v době jeho sezony narazit v podstatě kdekoliv, od obchodních center uprostřed Prahy až po odpočívadla u silnic. Většina z těchto nabízených nápojů má ale s opravdovým burčákem velmi málo společného. Burčák je velice náročný na přepravu, skladování a správný okamžik konzumace, proto je nejlepší kupovat burčák přímo ve sklepě u vinaře. Kromě vychutnání tohoto nápoje poznáte osobnost vinaře, sklep a vůbec vinařský kraj. Ne pro všechny je ale tato varianta možná. Abyste si i vy mohli dopřát ten nejlepší a nejkvalitnější burčák, přišli vinaři z Vinařství Lednice Annovino s možností tzv. Burčákomatů. První Burčákomaty se objevily už v září roku 2010 a hned se staly pojmem. Burčákomat totiž umožňuje prodej burčáku ve stavu,kdy je možné jej nadále uchovávat v chladném prostředí doma, a určit si tak požadovaný vrchol v daném čase. Hrozny i burčáky procházejí pravidelnou kontrolou a náročnými rozbory. Jedním z nejdůležitějších faktorů také je, že se prodávají v zachlazeném stavu. Burčák obecně nesnáší slunce a vysokou teplotu, proto se by se rozhodně neměl prodávat teplý a na slunci, jak tomu často právě u prodejců u silnic bývá.

Vinařství Lednice Annovino
Autor: Vinařství Lednice Annovino

 

Tak co, jaký burčák ochutnáte letos vy?

Seznam všech Burčákomatů naleznete na www.valtickepodzemi.cz