Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Houby na víkendovém talíři! Česnečka, karbanátky i rizoto

/
  • Voňavý oběd přímo z lesa
    Voňavý oběd přímo z lesa (Profimedia.cz)
    21. září 2018 ● 14:00

    Přinesli jste si z lesa koše plné hub, ale došly vám nápady, co si z nich ukuchtit? Přinášíme tři snadné, rychlé a vynikající recepty  na víkendový oběd.

     

  • 1.

    Houbová česnečka

    Potřebujete: 300 g čerstvých hub, 1 kostku vývaru nebo polévkové koření (Klasik, Maggi), sůl, kmín, 6-8 stroužků česneku, 1 lžíci sádla, pažitku nebo petrželovou nať, chléb.

    Postup: Očištěné houby nakrájíme, přidáme vodu, kostku vývaru, sůl, trochu kmínu a vaříme do měkka. Na každý talíř připravíme utřený nebo lisovaný česnek a pažitku či petržel. Nakonec přelijeme vývarem i s houbami. Jíme s chlebem, příp. ho můžeme nakrájený předem osmažit a nasypat do polévky.

     

    Voňavý oběd přímo z lesa
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Houbové karbanátky

    Potřebujete: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 misku nakrájených hub (nejlépe hříbky - asi 300 g), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránku, sůl, strouhanku na zahuštění, asi 3 lžíce sádla na osmažení hub, olej nebo sádlo na smažení.

    Postup: Nejprve zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a pepř a za stálého míchání smažíme až houby změknou. V míse smícháme houby s mletým masem, přidáme vymačkané rohlíky nakrájené na kolečka, třený česnek, sůl, vejce a trochu majoránky. Podle potřeby zahustíme směs strouhankou. Pak tvoříme karbanátky a smažíme je po obou stranách.

    Voňavý oběd přímo z lesa
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 3.

    Houbové rizoto s kuřecími drůbky

    Potřebujete: Drůbky z 1 kuřete, misku nakrájených hub - směs (300 g), 1 cibuli, 4 lžíce sterilovaného hrášku, pepř, sůl, 3 lžíce másla, 1 varný sáček rýže, petrželovou nať a strouhaný sýr na posypání.

    Postup: Drůbky uvaříme v osolené vodě, poté je nadrobno nakrájíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, pepř, sůl a osmažíme do měkka. K hotovým houbám přidáme drůbky a sterilovaný hrášek. Směs promícháme s uvařenou rýží, přidáme trochu vývaru z drůbků a dáme krátce prohřát do trouby. Po nandání na talíř posypeme strouhaným sýrem a petrželkou.

    Voňavý oběd přímo z lesa
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy