Polévka je grunt a kdo jí nejí, neví, o co přichází! Vyzkoušejte paprikovou, špenátovou i kulajdu
-
Polévka je ideální jídlo. Připravit se dá rychle, zasytí a tělu udělá moc dobře. Společně s kreativním šéfkuchařem Pavlem Václavíkem vám přinášíme vám tři rychlé recepty, vyzkoušet je můžete třeba hned o víkendu.
- 1.
Krémová kulajda se zastřeným vejcem a čerstvým koprem
Kyselica je nejtradičnější valašskou specialitou. Je to krémová polévka se zelím a uzeným masem. „Doporučuji vyzkoušet i její chuťově jemnější obdobu. Krémovou kulajdu se zastřeným vejcem a čerstvým koprem,” říká kreativní šéfkuchař Pavel Václavík z Velkých Karlovic.
Potřebujeme: 1 cibuli, 200 g mrkve, 200 g petržele, 200 g celeru, 100 g másla, 200 ml smetany, 400 ml vývaru (nebo vody), 4 vejce, čerstvý kopr, sterilovaný hříbky, sůl, pepř, ocet a čerstvý kopr
Postup: Nakrájenou cibuli kořenovou zeleninu orestujeme dozlatova na másle.
*Zalijeme vývarem smetanou a uvaříme doměkka, rozmixujeme a ochutíme solí pepřem.
*Ve vroucí vodě s octem připravíme zastřená vejce cca 4 minuty.
*Do talíře dáme zastřená vejce sterilované hříbky, zalijeme krémovou kulajdou a ozdobíme čerstvým koprem.
- 2.
Lahodný a zdravý krém z pečených paprik
Omrzely se vám už klasické polévky a chcete připravit něco netradičního, přitom z běžně dostupných sezónních surovin? „Vyzkoušejte krém z pečených paprik. Bude chutnat celé rodině, přitom je zdravý a jeho příprava je velmi rychlá,” doporučuje autor receptu Václavík.
Potřebujeme: 4 červené papriky, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru, vývar (vodu, sůl, pepř a olivový olej
Postup:
*Papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a s česnekem dáme zapéct do trouby.
*Cibuli kořenovou zeleninu nakrájíme a orestujeme na olivovém oleji dozlatova, přidáme opečenou papriku a zalijeme vodou nebo vývarem.
*Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixerem a ochutíme solí a pepřem.
- 3.
Studená polévka à la smoothie se špenátem
Milovníci raw stravy u této polévky zaplesají. Připraví se bez tepelné úpravy, díky čemuž má mimořádně vysokou výživovou hodnotu. Uchová si totiž větší množství cenných živin, vitamínů a důležitých enzymů. Mladý ječmen má velký detoxikační účinek, reguluje překyselení organizmu, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Zpomaluje buněčné stárnutí, je přírodním antioxidantem, probiotikem a pomáhá i při chudokrevnosti.
Potřebujeme: 1/4 čerstvého ananasu, 1 banán, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 zelené jablko, velká hrst čerstvých špenátových listů, šťáva z 1 citronu, 2 čajové lžičky mladého ječmene, 2 dcl vody
Postup: Ananas zbavte hrubé kůry a podélně rozčtvrťte. Houževnatý střed nevykrajujte, pokud máte vysokootáčkový mixér na smoothie, hravě si s ním poradí.
Ani jablko nemusíte zbavovat jádřince, pouze případné stopky.
Vložte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte do hladka. Vodu doporučujeme použít ledovou, smoothie bude více osvěžující.
K dozdobení polévku posypte chia semínky a plody góji.
Zdroj: lanterna.cz