V degustačních soutěžích si dlouhodobě vedou dobře i další piva z produkce přerovského pivovaru, který je nejoceňovanějším českým pivovarem posledních dvaceti let z těch nejprestižnějších soutěží. „Všech ocenění si samozřejmě vážíme, ale nejdůležitější pro nás je, že naše pivo chutná především těm, kteří ho pravidelně konzumují,“ komentuje vítězství Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr, jehož historie je neodmyslitelně spjata s městem Přerov.

Autor: Pivovar ZUBR

Co degustační komise hodnotí?

V pivu je několik set různých látek, které se podílejí na celkové chuti piva. Jednotlivé látky na sebe působí a ovlivňují se, proto každé pivo má svoji specifickou chuť. Ale chuť není jedinou vlastností, na kterou se degustační komise složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, v soutěži České pivo zaměřuje.

Důležitá je samotná vůně, která by měla být příjemná a pro pivo charakteristická. Svoji roli také při hodnocení hraje vysoký říz, dobrá plnost piva a hořkost. I u hodnocení piva pak platí staré dobré pořekadlo, že jíme také očima. Protože i samotný vzhled, především správná pěnivost, barva a čirost piva jsou důležitými faktory. A nesmíme zapomínat také na pitelnost, což je chuť k dalšímu doušku piva. Ta je právě spolu s příjemnou hořkostí a plností hlavní předností, pro kterou si pivo Zubr našlo tolik věrných příznivců, kteří na pivo se zubří hlavou ve znaku nedají dopustit.  

 

Autor: Pivovar ZUBR

Jaká piva se pijí nejvíce?

Pivní trh se za poslední roky značně proměnil a konzumenti si již nevystačí jen s desítkou či dvanáctkou, ale vyžadují stále větší nabídku. Portfolio produktů se proto stále rozšiřuje. „Nejprodávanějším pivem pivovaru Zubr je právě jedenáctka Zubr Grand, čerstvý vítěz, která v sobě kombinuje ideální kompromis mezi obsahem alkoholu a sílou chuti. Ale zájem roste také o vícestupňová a speciální piva,“ říká Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr proto každoročně uvádí na trh několik limitovaných edicí speciálů, které mají vždy velký úspěch. Do konce roku se ještě mohou pivaři těšit na Zubr Grand z prvního chmele, Svatomartinské pivo a nejsilnější pivo v nabídce přerovského pivovaru, čtrnáctku Zubr Maxxim.

 

Autor: Pivovar ZUBR

Důraz na kvalitu a tradici se vyplácí

Nejen široký výběr a samotná chuť jsou pro spotřebitele důležitým hodnotícím měřítkem. „Na základě našich průzkumů můžeme konstatovat, že spotřebitelé se také čím dál tím více zaměřují na kvalitu a dokáží ocenit tradiční výrobu. My v pivovaru Zubr vaříme pivo klasickým způsobem více než 140 let s důrazem na použití regionálních surovin. Možná, že leckoho překvapí, že jeden z nejlepších chmelů na světě, Žatecký poloraný červeňák, nepochází jen ze Žatce, ale pěstuje se také na Tršicku, v přímém sousedství Přerova,“ dodává Tomáš Pluháček.