„V Litomyšli se konalo setkání prezidentů Visegrádské čtyřky a podávalo se tam mimo jiných i naše pivo. A patrně natolik chutnalo, že jsme byli osloveni přímo Hradem s požadavkem na jeho dodávání. Jedinou podmínkou bylo, že nechtějí žádné zvláštní pivo pro pana prezidenta, ale přímo to, které vaříme i pro chlapy na kombajnech. Když chutná jim, určitě bude dobré také pro kancelář prezidenta republiky,“ říká s hrdostí v hlase Miroslav Koutek, emeritní sládek a předseda představenstva Pivovaru Litovel.

Autor: Litovel

Místo mlékaře raději sládkem

Dnešní emeritní sládek se k řemeslu dostal vlastně trochu omylem. Původně chtěl jít studovat na kroměřížskou mlékárenskou průmyslovku, kam však nebyl přijat. Vzal tedy zavděk příležitostí jít do učení ve sladovnickém odborném učilišti v Litovli. A dodnes tohoto „zásahu osudu“ nelituje. „Tohle prastaré krásné řemeslo mě hned od počátku uchvátilo. Ale v těch počátcích mě nenapadlo, že bych mohl zastávat tak zodpovědnou funkci, jako je post sládka,“ vzpomíná.

V pětadvaceti letech se stal nejmladším sládkem v tehdejším Československu. A byl jím dlouhých 13 let, před dvěma desetiletími předal štafetu Petru Kosteleckému, kterého si sám jako nástupce vychoval. „Sládek je pro mě neposkvrněná záležitost a těch, kteří dokážou vařit opravdu dobré pivo pro všechny pivovary, dost není. Mě udivuje, jak někdo, kdo vaří pivo půl roku, dokáže vystupovat tak, že již všechno zná a všemu rozumí v tomto oboru. Myslím, že je to ke škodě českého pivovarnictví,“ zamýšlí se Koutek.  

Gustav, muzeum a nová generace

Sládků je na současném českém trhu nedostatek, chybí zde školy, které by novou generaci učily. Miroslavu Koutkovi se povedlo obnovit učňovský obor pivovarník – sladovník na SOŠ v Litovli s odbornou praxí v pivovaru. Tím však jeho zásluhy nekončí.

Autor: Litovel

Jako nadšený historik amatér se dlouhodobě věnuje dějinám pivovarnictví, zejména toho v Litovli. Právě díky neúnavné práci se mu podařilo rozšířit povědomí o světově proslulém zápasníkovi Gustavu Frištenském. „Gustav v našem pivovaru našel svou celoživotní lásku, dceru prvního litovelského sládka, která se stala jeho manželkou. Společně v pivovaru dlouho bydleli,“ vysvětluje emeritní sládek. Frištenskému je věnována i část expozice v muzeu v litovelském pivovaru, které Miroslav Koutek založil. „V roce 2012 jsme s kolegou Petrem Kosteleckým také na počest tohoto slavného zápasníka uvařili polotmavý speciál Litovel Gustav 13°. A že je toto pivo hodno svého jmenovce dokládá, že hned v roce 2012 vyhrálo zlatou Pivní pečeť,“ uzavírá vyprávění Miroslav Koutek.

Podívat se, jak se vaří pivo v Litovli, ochutnat nejenom Gustava 13°, ale i další oceňovaná piva, a poznat historii pivovaru můžete kdykoli během všedního dne. Degustační exkurze lze objednat na navratilova@litovel.cz.