Trh s ležáky láká, Češi se kloní k chuťově plným pivům

Trh s dvanáctkou je pro Gambrinus velmi zajímavý, v České republice totiž tvoří jednu třetinu pivního trhu. Atraktivitu segmentu dokazuje i fakt, že dvanáctku má v nabídce téměř 90 procent hospod. „V posledních letech začali pivaři preferovat klasické české dvanáctky, kterých se již dnes vypije v hospodách stejné množství jako piv výčepních. Proto vstupujeme do hospod nově s nepasterizovanou dvanáctkou Gambrinus,“ vysvětluje Tomáš Mráz, obchodní ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj. V současné chvíli se ležák Gambrinus čepuje ve více než tisícovce hospod a restauracích v Česku. Zakotvený je především v Královehradeckém, Karlovarském, Teplickém a Plzeňském kraji, kde má stálé příznivce. Pivovar tím, že zvýšil stupňovitost i chmelení a přestal pivo pasterizovat, považuje svůj nový produkt za vysoce konkurenceschopný na trhu ležáků a má s ním velké plány. „Nová nepasterizovaná Gambrinus 12 má stupňovitost 12,25. Je v ní tedy více sladových látek, více chmele a není pasterizovaná, abychom zachovali její čerstvější chuť. Pivo bude k dostání pouze v restauracích a v čepované formě,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru.

Nová dvanáctka Gambrinus se vaří výhradně z českých surovin – chmele odrůdy Sládek převážně vypěstovaného na Žatecku, ječmenného sladu z vlastní plzeňské sladovny a měkké vody. Nese proto stejně, jako desítka Gambrinus, Chráněné zeměpisné označení České pivo. Na dotaz, zda se nebojí vzájemného kanibalizování a ubírání na trhu desítky, odpověděl Pavel Zítek, že nikoliv. „Desítka je pivo pro lehkou konzumaci, zažehnání žízně například během pracovního týdne. Kdežto dvanáctka je pivo pro posezení s přáteli a víkendový relax. Vnímáme desítku a dvanáctku na stejném výčepu jako ideální doplnění v rámci značky.“

Autor: Gambrinus

Co je to dvanáctka? Ví jen 42 procent lidí

Z aktuálního průzkumu pivovaru Gambrinus, který byl realizován na 30 tisícovém vzorku lidí, vyplynulo, že 49 procent lidí si myslí, že stupňovitost udává množství alkoholu v pivě a dalších 9 procent se domnívá, že čím více má pivo stupňů, tím je lepší. Jen 42 procent lidí pak odpovědělo správně, tedy že stupňovitost piva udává koncentraci rozpuštěných látek v mladině před kvašením. Například nová nepasterizovaná dvanáctka Gambrinus má stupňovitost 12,25 a její obsah alkoholu je 5,2% obj.

O Gambrinus 10 Nepasterizované v hospodách:

  • 5 000: Dnes máme pokryto přes 90 % hospod a restaurací, kde se čepuje Gambrinus, Nepasterizovanou desítkou, čepuje se tedy na 5 000 místech v ČR  (klasickou Originál 10 jsme již téměř stáhli z hospod a bude již jen výhradně v lahvích a plechovkách v obchodech)
  • 10 %: Každým desátým načepovaným pivem v ČR je Nepasterizovaný Gambrinus 10, jeho podíl na celém trhu v čepovaných pivech činí 10 %
  • 27 %: Nepasterizovaný Gambrinus je dnes nejčastěji čepovanou desítkou v ČR, její podíl na trhu v desítkách činí 27 %