Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výživový expert Havlíček: Nepodléhejte trendům, každý jsme unikát! 6 rad k trvalé změně

/
  • 18. ledna 2019 ● 10:52

    Hubnutí s výživovým odborníkem Petrem Havlíčkem jde do finále! Už v pondělí najdete v tištěném Blesku poslední, třetí díl unikátního jídelníčku. Co dělat, aby vám nově nastartovaný životní styl vydržel už napořád? Tady jsou Havlíčkovy rady. 

  • 1.

    Žijte v realitě

    Jak vypadají vaši rodiče, prarodiče, vy? Jaká je vaše postava, stavba těla, šíře boků, obvod hrudníku...? Uvědomte si svou unikátnost a na jejím základě stavte!

    Autor: istock.com

  • 2.

    Věnujte se stravování ještě trochu jinak

    Zdánlivě jednoduchá rada, ale... Osobně jsem přesvědčen o tom, že je důležité a zásadní vrátit se ve stravování ke svým kořenům.

     

    Vzít »na milost« potraviny, na které jsme po staletí zvyklí, ale na které jsme mnohdy zapomněli nebo je z různých důvodů odvrhli...

     

    Vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, mnohdy plným různé »chemie«, kupovat skutečně zdravé, lokální a přirozeně vyprodukované potraviny.

     

    Připravovat si jídlo sami. Protože jedině tak víte, co vlastně na svém talíři máte...

    Autor: istock.com

  • 3.

    Naučte se odpočívat!

    Spánek je úzce spojený s tělesnou váhou a zdravím. Odpočinutý organismus celkově lépe funguje a zpracovává potravu, nemá potřebu doplňovat chybějící energii jinde, třeba ve formě nezdravých potravin. Ideální doba spánku pro zdravého člověka by se měla pohybovat někde mezi 8 – 9 hodinami, ale například obézním lidem některé studie doporučují 9 – 10 hodin spánku.

    Autor: istock.com

  • 4.

    Hýbejte se, jak můžete!

    Pohyb nemusí nutně znamenat sport… Nejste-li člověk s pozitivním vztahem ke sportu, zbytečně se nenuťte do nějakých výkonů. Zpočátku postačí, pokud využijete každé příležitosti rozhýbat tělo. I obyčejná chůze nebo výšlap do schodů pomáhají.

    Autor: istock.com

  • 5.

    Zaměřte se na psychiku

    Obecně jsem přesvědčen každý z nás někde uvnitř dobře ví, co je v pořádku a jak to má vypadat. Důležité a zásadní je ovšem věřit si. Spolehnout se sám na sebe, na svůj vnitřní pocit a úsudek. Nepodlehnout nastaveným trendům, ale být tím trendem sám.

    Autor: istock.com

  • 6.

    Občas se k dietě můžete vrátit...

    A co až bude 30denní program za vámi? Klidně ho za pár dní zopakujte. Recepty jsou v jednotlivých dnech zastupitelné, a tak je můžete libovolně kombinovat!  Pokud vám dieta sedla, můžete vyzkoušet i novinku: půst. „Ti z vás, kteří jste zdraví a v pohodě, můžete vyzkoušet i čtyřiadvacetihodinový půst, který lze zařadit 1x týdně, ale za podmínky, že budete zařazovat i volný den,“ nabádá autor diety. Volný den spočívá v tom, že sice jíte zdravě, ale už nepočítáte každou kalorii, úzkostlivě nehlídáte porce.

    Autor: istock.com

Dnešní horoskopy