Zelí stokrát jinak: Vyzkoušejte netradiční recepty!
-
Kyselé zelí, tak to zná snad každý, ovšem zelí nemusíme připravovat jen na jeden způsob. Zelí je neuvěřitelně variabilní. Zkuste ho třeba slané, sladké, teplé i syrové.
- 1.
Ananasové zelí
Ingredience: 3 lžíce oleje, 500 g zelí, 1 cibule, 1 plechovka ananasového kompotu, 100 ml suchého bílého vína, cukr a sůl
Postup: Nejprve v rendlíku na rozpáleném oleji osmahneme oprané, na nudličku nakrájené zelí a na čtvrtky nakrájenou cibuli. Poté přilijeme ananasovou šťávu a vše podusíme doměkka. Odstraníme cibuli, k zelí přidáme kostky ananasu, osolíme je a osladíme a zalijeme bílým vínem a již nedusíme.
- 2.
Nevyhazujte košťály!
I zelné košťály se dají zpracovat. Recepty ze starých kuchaře radí, podávat košťály jako artyčoky.
Tip: Košťály nakrájíme, uvaříme, přelijeme omáčkou z hovězí polévky, másla a pepře a servírujeme jako artyčoky. V 19. století se zase košťály nakládaly a podávaly samostatně jako příloha k jídlu.
- 3.
Placky z košťálů
Košťály uvaříme v pařáku doměkka. Poté je vysypeme na plech, necháme oschnout, nakrájíme je na nudličky a promícháme s anglickou slaninou nakrájenou rovněž na nudličky. Vše osolíme, posypeme majoránkou a mletým pepřem, zahustíme polohrubou moukou, abychom získali těstíčko, ze kterého vyválíme placky. Ty upečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem.
- 4.
Zelný salát
Ingredience: 400 g zelí, citronovou šťávu, 1 lžíce oleje, mletý zázvor
Postup: Zelí opereme, nakrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Scedíme je, ihned zakápneme citrónovou šťávou, zjemníme lžící oleje a okořeníme mletým zázvorem.
Můžeme použít:
- Brokolici rozebranou na růžičky spařenou
- Květák rozebraný na růžičky, upravený 7 minut v páře.
- Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
- Salátovou okurku nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
- Nakrájenou bílou cibuli a 2-3 stroužky utřeného česneku.
- Strouhaný křen.
- Nasekanou bílou a červenou cibuli.
- Strouhanou mrkev a nastrouhaná jablka.
- Sterilovanou červenou řepu.
- Kedluben či ředkvičky, nastrouhané nebo nakrájené.
- Konzervovaný ananas.
- Nakrájenou pomerančovou dužinu a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle.
- Uvařenou čočku.
- Nakrájené sterilované žampiony.
- 5.
Zelí je všelék!
Zelí je dobré při chřipce nebo rýmě! Nastrouhejte si čtvrt kila zelí, zalijte vroucí vodou a inhalujte pod ručníkem. Pro lepší vykašlávání hlenů je dobrá směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během dne. Zelnou šťávu zředěnou vodou v poměru 1:1 můžeme při chřipce a angíně i kloktat. Pozitivní účinky má i čerstvá zelná šťáva, která honí vředy a záněty v trávicím ústrojí, zejména pak v žaludku a dvanáctníku. Má i protisklerotický účinek a detoxikační na játra a ledviny. Také čistí krev při kožních chorobách a neutralizuje překyselené žaludeční šťávy.