Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jablečné dobroty: 3 recepty na výborné dezerty!

/
  • Upečte si jablečné dobroty.
    Upečte si jablečné dobroty. (profimedia.cz)
    16. září 2016 ● 09:31

    Jablečný koláč, buchta, štrůdl, závin, trhanec - prostě lahodný dezert, který by neměl chybět na žádném nedělním stole. Vyzkoušejte naše recepty.

  • 1.

    Hrnkové jablkové řezy s ořechy

    Potřebujete na 1 plech: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, půl  lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa, hrst umletých ořechů, půl hrnku oleje, 3 vejce, 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek, 2 lžíce rumu

    Postup: Žloutky utřete s cukrem do pěny. Postupně přimíchejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a sodou, olej, rum a tuhý sníh z bílků. Nakonec vmíchejte nastrouhané ořechy a jablka. Těsto vlijte na vyšší plech, který předtím vymažte máslem a vysypejte strouhaným kokosem. Koláč pečte 25 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

    Hrnkové jablkové řezy s ořechy
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Hrnková bábovka s jablky a skořicí

    Potřebujete: 1 hrnek polohrubé mouky, půl hrnku hrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky mleté skořice, půl hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, půl hrnku nasekaných ořechů, 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek, půl hrnku rozinek namočených v rumu, 3 vejce, půl hrnku oleje

    Postup: Do velké mísy nasypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přidejte skořici, moučkový a vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a olej. Vše důkladně promíchejte. Nakonec vmíchejte jablka, ořechy a rozinky. Hotovou směs nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Bábovku pečte asi 50 minut při teplotě 180 °C.

    Hrnková bábovka s jablky a skořicí
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Trhanec s jablkovým kompotem

    Potřebujete na 4 porce: 4 vejce,  350 g polohrubé mouky, 500 až 600 ml mléka, lžíce rumu, 50 g rozinek, 20 g cukru krupice, 100 g másla, 2 lžíce cukru moučky, půl lžičky skořice, jablkový kompot, špetka soli

    Postup: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky prošleháme se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypeme prosátou mouku a vymícháme hladké těstíčko. Nakonec přidáme namočené rozinky v rumu. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka. V pánvi rozehřejeme kousek másla a postupně upečeme po obou stranách čtyři vyšší placky, podobně jako palačinky. Pomocí dvou vidliček je roztrháme na talíři na menší kousky a podáváme přelité jablečným kompotem, poprášené moučkovým cukrem se skořicí .

    Postup na domácí jablečný kompot: Poduste doměkka na kostičky nakrájená oloupaná jablka podlitá trochou vody a dochuťte cukrem a citronovou šťávou, hřebíčkem, skořicí nebo badyánem.

    Trhanec s jablkovým kompotem
    Autor: profimedia.cz

     

     

     

     

Dnešní horoskopy