Trápí vás bolesti kolen a kloubů? Stáhněte si zdarma pacientskou brožuru, kde se dozvíte více informací.

Když chůze bolí

Bolest kolen postihne v průběhu života většinu lidí. Často se jedná o následek jednorázového přetížení a bolest nemusí znamenat zdravotní problém. Pokud vás ale kolena bolí dlouhodobě a chůze ze schodů je pro vás stále náročnější, je načase navštívit odborníka. Jednou z možných příčin může být právě artróza.

Strašák jménem artróza

Artróza je nejčastější kloubní onemocnění, při kterém dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a změnám v kosti a přilehlých tkáních. Na vzniku artrózy se často podílí životní styl (obezita, jednostranné zatěžování kloubu), ale také cukrovka, hormonální změny nebo úraz kolene.  Většinou postihuje starší lidi, ale stále častěji se vyskytuje i u mladších ročníků a proto je třeba dbát na prevenci.

Autor: B. Braun Medical

Patříte mezi rizikové případy?

Příčiny vzniku artrózy mohou na první pohled vypadat až banálně. Často to může být nevhodně zvolený sport, anebo naopak sedavý způsob života a narůstající váha. Riziko pro vaše kolena představují i nejrůznější dřepy, prudké nárazy a výskoky nebo dlouhé stání. Důležitou roli však hraje také genetická predispozice, ale i stres, při kterém se mohou svaly okolo kloubu stáhnout a ztuhnout.  Pokud tedy trpí artrózou někdo z vaší rodiny, jste vášnivý hráč squashe nebo máte nadváhu, měli byste se mít na pozoru.

Výměna kloubu je poslední řešení

Když je vám diagnostikována artróza, neznamená to, že půjdete rovnou na operaci. Často je možné ji léčit pouhou změnou životního rytmu, snížením váhy anebo protizánětlivými léky. Jako u ostatních nemocí platí základní pravidlo: čím dříve vás vyšetří odborník, tím lépe. Operace kolene je totiž náročný zásah do lidského organismu. „ Jsou to velmi náročné a složité operace. Je nutné si uvědomit, že totální endoprotéza je operace nevratná, a jak říkají ortopedi, když operatér provede výměnu kloubu špatně, je to vidět na každém kroku. Operace je tedy velmi riskantní,“ vysvětluje ortoped prof. Tomáš Trč z pražské Fakultní nemocnice Motol. Ten zdůrazňuje, že je důležité operaci provést správně (celý rozhovor zde). V dnešní době nicméně existují systémy, které dokážou operatéra počítačově navádět podobně jako autopilot v letadle. Speciální navigace v ortopedii umožní precizní nasazení implantátu, která zvyšuje přesnost implantace přibližně z 80 procent až na 95 procent. V České republice je již řada prestižních pracovišť, kde rutinně operují tzv. OrthoPilotem, který se kromě kolenního kloubu, používá také na totální endoprotézu kyčelního kloubu a plastiku předního zkříženého vazu.

Autor: B. Braun Medical

Život jako před artrózou

Správně provedená operace kolene může zásadně pomoci.  Ti kteří se rozhodnou operaci podstoupit, často mívají veliké bolesti, špatně spí, trpí duševními problémy a další řadou obtíží, které se na bolavá kolena nabalují. „Po správně provedené náhradě by neměli trpět žádnými bolestmi a měli by žít prakticky stejný život, jaký žili předtím, než se u nich artróza kloubů projevila,“ dodává prof. Tomáš Trč. Neméně důležitá je příprava na operaci a následná správná rekonvalescence. Ucelené informace najdete v pacientské brožuře, kterou si můžete zdarma stáhnout na webu Lepsipece.cz. Nebojte se o svých zdravotních potížích mluvit se svým lékařem nebo se zeptejte v on-line poradně.