Ze statistik a výzkůmů nevychází zrovna lichotivá data. Podle nich Češi zapomínají na to, co se naučili již v mateřské škole. Značná část z nich si ruce nemyje ani po použití toalety. Většina lidí se navíc pokládají za někoho lepšího, než sami jsou. To, že si ruce nemyjí, často ani nepřiznají. Nebezpečné bakterie přitom číhají na každém rohu. Nejvíce jich je možné najít na držadlech nákupních vozíků, madlech hromadné dopravy, klikách veřejných budov, klávesnicích bankomatů, sluchátcích telefonů, a také na klikách a splachovadlech veřejných toalet. To je právě argument i pro muže, kteří si po návštěvě WC ruce nemyjí. 

Stáhněte si návod, jak si správně umývat ruce: http://lepsipece.cz/wp-content/uploads/2015/10/Jak-si-mýt-ruce_NAHLED.pdf

Autor: B. Braun Medical

Velké téma o malé místnosti

Mytí rukou po použití WC je velké téma, které se ovšem oproti strachu z nákazy ze záchodového prkénka velice podceňuje. Výsledky studií zjišťujících, zda si lidé po použití WC myjí ruce, se liší. Jedna z nich uvádí, že až 10 % lidí si ruce po odchodu z toalety neumyje a ti ostatní zase nepoužijí správný postup, například vynechají mýdlo. Musíme si uvědomit, že WC je zařízeno poměrně spoře a na to málo příslušenství sahají téměř všichni. Jedná se především o obě kliky a splachovač, který by nikdo neměl neminout. Právě tam se nachází bakterie, které si na rukou můžeme odnést až ke svému pracovnímu stolu a přenést je na klávesnici nebo myš. Když odcházíte s umytýma rukama z veřejných toalet, nestyďte se otevřít si dveře loktem, nebo sáhnout na kliku papírovým kapesníkem.

Mytí rukou patří mezi základní hygienické návyky a jejich dodržování je velice důležité. Samozřejmě nic se ale nemá přehánět. Imunitní systém našeho těla se s mikroorganismy dokáže vypořádat. Strach ze špíny a nákazy, který se projevuje například velmi častým mytím či odmítnutím podat ruku už je psychickou poruchou. Pokud spotřebujete jednu kostku mýdla denně, je třeba vyhledat odborníka.