Co je to stomie?

Stomie je trvalý nebo dočasný vývod dutého orgánu, nejčastěji střeva, ale také močových cest, na povrch těla. Vývodem z těla se mění režim odchodu moči nebo stolice, jinými slovy člověk ztrácí schopnost vůlí kontrolovat své vylučování, a je proto odkázán na používání stomických pomůcek. Existuje dočasná stomie, která slouží k úlevě organismu během léčby, nebo stomie trvalá, která je nejčastěji důsledkem rakoviny trávicího nebo močového ústrojí či střevních zánětů, jako je například Crohnova choroba.

Když už není jiná možnost

„Je třeba si uvědomit, že střevo ani stolice nejsou neslušná slova,“ vysvětluje Marie Ředinová, předsedkyně sdružení stomiků České ILCO, a upozorňuje na nutnost návštěvy lékaře při prvních známkách obtíží. „Problémy s vyprazdňováním lidé často před lékařem i rodinou tají a namlouvají si, že o nic nejde,“ dodává. Často jim v návštěvě brání obava, aby lékař něco „nenašel“. Problémy je ale třeba řešit bez předsudků a studu včas.

O stomii lékař totiž rozhodne až v případě, kdy není možné jiné řešení. I když se díky stomii často výrazně zlepší fyzický stav pacienta, přináší stomie do jeho života také určité změny v režimu, které pacient musí respektovat. Je důležité mít na vědomí, že stomií život nekončí.

Není se za co stydět

Stomie může pro pacienta znamenat i velkou psychickou zátěž. Dnešní medicína ale stomikům nabízí pomoc specializovaného zdravotnického personálu – stomických sester, dále také podporu pacientských organizací a sdružení – klubů stomiků, ale i celou řadu stomických pomůcek, s nimiž je možné zařadit se do normálního života a kvalitně ho prožít.

Není to tak dávno, co se na webových stránkách a sociálních sítích objevily fotografie odvážné dívky s umělým vývodem, která tak otevřeně přiznala svůj zdravotní handicap. Nevíme, zda se jí splnil sen stát se modelkou. Její iniciativa však pacientům se stomií ukázala, že se za své postižení nemusejí stydět, a veřejnosti zase to, že se stomici až na ten malý detail od zdravé populace vůbec v ničem neliší.

Chcete se dozvědět o stomii víc? Navštivte stránky www.lepsipece.cz