Houby kvůli suchu nerostou, není ani tolik komárů. Z lesa si však můžete domů přinést nepříjemný suvenýr v podobě zanícených štípanců. Přemnožili se krevsající kloši jelení, známí jako »létající klíšťata«. Potkal se s ním letos určitě každý, kdo vyrazil na procházku do lesa. „Šel jsem s přítelkyní lesem, když mi v jednu chvíli něco přistálo na ruce. A hned další a další. Vůbec jsem netušil, oč jde, nedalo se to odehnat. Bylo to něco jako klíště, ale s křídly. Když jsem to chtěl zabít jako komára nebo ováda, upadla jen křídla. Stěží jsem potvory z rukou dostával,“ popisuje Pavel Kašpar (30) ze Zlína setkání s »létajícím klíštětem«.

Bolestivá tularémie

Stejné zkušenosti mají mnozí další. „Ano, opravdu je to tak, jde o kloše jeleního. V lesích se přemnožil,“ potvrzuje epidemioložka Hana Tkadlecová ze Zlína. Kloš pije krev především srnčí a jelení zvěře a její stavy jsou nyní vysoké. Boreliózu od něj nechytíte. Může však být přenašečem bartonelly a tularémie. Průběh bartonelly je většinou mírný, u lidí s porušenou imunitou však může vyvolat i zánět srdečního svalu. Při tularémii zase kousnutí zhnisá a vytvoří se bolestivý vřed.

Co je kloš jelení?

Takto vypadá kloš jelení.
Autor: Jana Gogová, profimedia.cz
Kloš jelení má široké ploché tělíčko a silné nohy s drápky na konci. Útočí především v lese. Když dosedne na kůži, ztratí křídla. Má rád osrstěné hostitele, proto kouše většinou zvířata. Lidem útočí často na hlavu či na ruce a nohy, kde mají chloupky. Lze jej jen těžko rozmáčknout. Zabít jde jen rozemnutím mezi prsty. Kousanec od něj oběť nejprve necítí, pak ale dlouho svědí.

Komáři s kloši prohrávají

Samice kloše jeleního neklade vajíčka, ale rodí dospělé larvy, které se hned kuklí. Díky tomu se klošové zdárně množí bez ohledu na počasí. Letošní rekordně suché léto však nepřeje komárům. Jejich larvy se vyvíjejí v mělkých vodách, nejraději v bažinách či loužích. O taková místa je však letos velká nouze.

Co na ně platí?

Pokud nemáte po ruce repelent, vyzkoušejte babské rady.
* Klošové si vás nevšimnou, když před cestou do lesa rozžvýkáte dva stroužky česneku. Pozmění se tím prý vůně vydechovaných plynů, díky nimž se kloš orientuje.
* Přírodní repelent proti klošům vytvoříte, když necháte týden vylouhovat třicet kusů hřebíčku ve dvou deci francovky.