Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert: Mušky v Itálii a Chorvatsku můžou způsobit i zánět mozkových blan

Rastislav Maďar odpovídal na naše dotazy ohledně infekcí po hmyzím bodnutí.
Rastislav Maďar odpovídal na naše dotazy ohledně infekcí po hmyzím bodnutí.  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: Andrea Ulagová - 
26. července 2015
05:30

Komáři v Česku můžou přenášet i exotické nemoci, jako je horečka dengue, pokud se nasají krve cestovatelů z postižených oblastí. A při cestách na dovolenou může hmyz způsobit dětem třeba zánět mozkových blan. Nejen o tyto poznatky se v rozhovoru pro Blesk.cz podělil MUDr. Rastislav Maďar, odborný garant center očkování a cestovní medicíny.

Mohou komáři přenášet stejné nemoci jako klíšťata, tedy encefalitidu nebo boreliózu?

Přítomnost původců klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy v těle komárů se zjistila, nasáli se zřejmě krve infikovaného člověka nebo zvířete. To ale neznamená, že jsou schopni nákazu přenést na člověka, to se dosud spolehlivě potvrdit nepodařilo. Klíště totiž musí být přisáté minimálně dvě hodiny, aby přeneslo virus klíšťové encefalitidy, a dokonce víc než 24 hodin, aby přeneslo borélie. To u komára nepřichází v úvahu.

Mohou komáři na našem území přenášet nějaké jiné infekční onemocnění? 

Ne, nemohou. Pokud se však nasají krve infekčního cizince nebo nakaženého českého cestovatele po návratu z exotické oblasti, mohou v určitých oblastech země a v teplém období způsobit i epidemii, jak se to občas stává v různých zemích Evropy. Může to být dokonce i malárie nebo teoreticky i horečka dengue, jejíž přenašeč byl zachycený na jižní Moravě. Stačí tedy dodat jen virus.

Jak se dá účinně bránit útokům komárů?

Základem je repelent s vhodnou účinnou látkou, například s DEET. Lidé nesmí zapomenout na uši, zadní stranu rukou a kotníky, kde bývá obvykle nejvíc bodnutí. Pokoj lze večer vystříkat insekticidem, možná je i impregnace oblečení jeho postřikem a uzavřením do igelitového pytle na několik hodin. Pomoci mohou i dlouhé kalhoty i rukávy, případně ponožky, pokud je to vzhledem k vnější teplotě snesitelné.

V poslední době se přemnožili ovádi, mohou přenášet nějaké infekce?

Po bodnutí ovádem hrozí člověku spíše zánět v místě vpichu, systémová infekce přenesená tímto hmyzem ne.

Víte o nějakém hmyzu, který je potencionálně nebezpečný pro lidské zdraví a žije v našich končinách, například i v Evropě? A jaké nemoci by mohl přenášet?

V jižní Evropě, včetně Itálie a Chorvatska, žije malý dvoukřídlý hmyz, takzvané flebotomy, s noční aktivitou přenášející původce horečky papatači. Ta obvykle odezní bez následků, ale u dětí způsobuje letní virové záněty mozkových blan. Stejný druh hmyzu přenáší ve Středomoří parazitární viscerální leishmaniózu. V Evropě je čím dál častější i západonilská horečka, v naší zemi zatím případ lidské nákazy popsaný nebyl, ale tato potenciálně nebezpečná nemoc komáry přenášená se blíží prostřednictvím migrujících ptáků už i k našim hranicím. Ochrana repelentem je proto důležitá právě tam.

Jak tedy správně repelent používat?

Není nutné mít velmi silné repelenty, některé slabší lze aplikovat i na oblečení, což je výhodou. Komáři jsou totiž schopni bodnout i přes tenčí triko. Ty slabší se obvykle musí nanášet častěji podle pokynů výrobce a taky podle koupání či pocení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi