Zažívací potíže

Langoš, zmrzlina ze stánku, smažené hranolky, grilované maso, to jsou oblíbená letní jídla. Tyto dobroty jsou ale často připravované na nekvalitním a přepáleném oleji a to může způsobit nevolnost, průjem nebo zvracení. Vhodnou prevencí je užívání probiotik, která pomáhají posilovat přirozenou imunitu střevní flóry. Pokud jedete do zahraničí, rozhodně nekonzumujte jídlo, které si nemůžete uvařit nebo oloupat, a vodu pijte jen balenou. Pozor také na led udělaný z místní vody!

Klíšťata

Při toulkách lesem nebo vysokou trávou zvolte oděv (zejména kalhoty) z hladké, světlé látky, na které klíště snadno odhalíte. Použijte repelentní přípravek, a to jak na kůži, tak na oblečení, zejména na spodní část nohou, od kolen níž. Po návratu domů z přírody si pečlivě prohlédněte celé tělo. Nejčastěji se paraziti uvelebují v podkolenních jamkách, tříslech, podpaží, za ušima a u dětí na hlavě (mezi vlasy). Mohou se však zachytit kdekoliv, včetně intimních míst. „Obdobnou prohlídku je třeba provést i následující ráno, protože klíště se může po těle napadeného pohybovat delší dobu (několik hodin), než se definitivně přisaje,“ říká Tomáš Andrt z Prozdraví.cz.

Pocení nohou

Na nohou máme až 250 tisíc potních žláz a obzvlášť v létě bychom se proti nepříjemnému pocení nohou měli pečlivě chránit. Ve svém kosmetickém arzenálu byste měli mít kvalitní sprej, nejlépe s obsahem stříbra. Proti pocení nohou pomáhají též přípravky, které obsahují adstringentní látky, které zabraňují nadměrnému vylučování potu. Nohy si myjte ve vlažné vodě několikrát denně. I v těch největších vedrech nikdy nechoďte naboso po koberci. Z něho si můžete odnést bakterie, které přispívají k pocení nohou. „Pokud ale i v letním počasí musíte mít uzavřené boty, volte kvalitní koženou obuv, která dobře absorbuje pot. Boty ze syntetických látek nejsou vhodné pro jedince, kterým se hodně potí nohy. Syntetický materiál špatně zpracovává pot a v botách se pak mohou kromě nepříjemného pachu šířit také mikroby,“ vysvětluje Veronika Sajdoková z CCC.

Zákeřný úpal

S delším pobytem pod přímým sluncem si koledujeme také o pořádný úpal – negativní reakci našeho organismu po vystavení těla vysokým teplotám. Na koupalištích by se proti úpalu měli chránit především starší lidé, děti a lidé trpící nadváhou. Pokud si myslíte, že když si namočíte vlasy, tak jste dostatečně chráněni před sluníčkem, jste na omylu. Základní ochranou je nošení pokrývky hlavy. Dbejte i na dostatečný příjem tekutin a nepobývejte na přímém slunci mezi 12. a 14. hodinou. Při úpalu pomáhá pobyt v chladném prostředí, studená sprcha a pozvolný přísun tekutin.

Únava za volantem

Ospalost, snížení pozornosti i schopnosti rychle reagovat přichází pomalu, že si toho často ani nevšimnete. Jestliže nechcete během řízení zbytečně riskovat, zkuste zastavit a protáhnout si tělo. Tělesná i psychická únava se sice dostavuje u každého člověka individuálně, ale po 180 ujetých kilometrech je přestávka vhodná pro všechny. „Na řidiče působí velmi dobře uvolnění a protažení páteře s předklonem nebo záklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar pomyslné ležaté osmičky. Cviky by měly být pomalé a plynulé bez trhavých pohybů,“ říká primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová.