Zesměšňování, výhrůžky, ponižování, nebo dokonce různé způsoby týrání. I tak může vypadat šikana v práci. Ať už ale zaměstnance ničí šéf nebo se stal třeba terčem posměchu kolegů, nesmí dělat »mrtvého brouka«, ale naopak se pustit do boje.

Získejte důkazy

„Pokud u vaší osoby dochází k šikaně, je v první řadě nezbytné získat co nejvíce důkazů o tom, že jste šikanováni,“ radí JUDr. Barbora Pospíšilová z pojišťovny právní ochrany D.A.S. Mohou to být e-maily, SMS, fotografie, popř. i videa a různé zvukové záznamy, i když podle právničky může být jejich užití u soudu jakožto důkazu někdy problematické.

Sežeňte svědka

Jestli existuje nějaký svědek vaší šikany, pokuste se ho přemluvit, aby veřejně vypovídal. „Zvláště v pracovněprávních vztazích je však získání takového člověka nároč- né, neboť zaměstnanci se často bojí, že by mohli přijít o práci či že by mohli být následně sami šikanováni,“ vysvětluje Pospíšilová.

Oslovte nadřízeného nebo inspektorát

Šikanují vás spolupracovníci? Obraťte se na nadřízeného, aby situaci řešil. Pokud se vám ale zdá, že situaci podceňuje, neřeší, nebo dokonce je jejím původcem, můžete hledat pomoc i »venku«. V případě, že jsou v rámci šikany porušovány i pracovněprávní předpisy, můžete kontaktovat i oblastní inspektorát práce.

Navštivte právníka

Problém můžete probrat i s právníkem a řešit s ním mimosoudní či soudní cestu. „Šikana je často založená na subjektivním vnímání člověka, a to, co se jednomu může zdát jako šikana, může někomu jinému připadat zcela v pořádku. Zjistit hranici je mnohdy náročné,“ dodává právnička.

Facka od kolegy může být pracovní úraz

Udeřil vás kolega? Možná netušíte, že i facka v práci může být pracovní úraz. Rozhodně ji tak kolegovi »nevracejte«, ale vzniklou situaci ihned oznamte svému zaměstnavateli. Ten by měl o napadení sepsat záznam.

  • Pokuste se sehnat svědky, případně fotky (např. otisku ruky na své tváři apod.).
  • Pokud máte po napadení nějaké zdravotní problémy (například jste po úderu upadli apod.), navštivte lékaře a nechte si vystavit lékařský posudek.
  • Kontaktuje policii, aby prošetřila, jestli nejde o přestupek nebo trestný čin.
  • Podle toho, jak bude jednání vašeho kolegy vyhodnoceno, se bude řešit vaše náhrada újmy atd.

VIDEO: Nadáváte neustále na svou práci? Tak se podívejte, co musí dělat tenhle chlapík, a rychle vás to přejde! Má zřejmě tu nejhorší práci na světě – musí holýma rukama čistit ucpané kanály v Bangladéši!

Fotogalerie
6 fotografií