Mají srdce na pravém místě. Paní Jitce, která před dvěma týdny zkolabovala na I. P. Pavlova, kde obvykle nabízí Nový Prostor, se rozhodli pomoci její kolegové. Jinak by totiž zůstala čtyři týdny bez příjmu a nemohla si zaplatit ubytování ani jídlo. Na I. P. Pavlova jste tak mohli ve středu potkat v ranních a odpoledních hodinách skupinku prodejců v červeném s rukama plnýma časopisů.

Byli jimi redaktoři a ředitelka Nového Prostoru, kteří si tak poprvé vyzkoušeli, jaké to je, prodávat na ulici. „Důležitý je oční kontakt,“ vysvětloval Honza, který zároveň prozradil, že prodejcům se začíná dařit vždy až po nějakém čase, kdy se u nich zastaví lidé, kteří je na ulici minou několikrát. „Není to nic jednoduchého,“ hodnotili jiný druh práce.

Koncept časopisu

A právě to se podepsalo na středečním prodeji. V ranních hodinách se do ulice vydala skupinka šesti lidí z redakce Nového Prostoru. Té se povedlo během dvou hodin prodat 28 časopisů. Odpolední snaha už nebyla tak úspěšná. Unavení lidé z práce spěchali domů za rodinou a teplou večeří, vysvětlovali si neúspěch prodejci-nováčci.

Ti, kteří se zastavili, si mnohdy ani nechtěli koupit časopis. „Já vám jenom přispěju a zase poběžím, časopis mi dávat nemusíte,“ odmítali často. Pouhé vybírání peněz ale není smyslem konceptu celého projektu – kdyby totiž nefungovala redakce, nemohli by být prodejci vůbec zaměstnáni.

Co se stalo paní Jitce?

Paní Jitka zkolabovala 21. září na ulici. Díky pomoci stálé zákaznice se dostala na poslední chvíli do nemocnice, kde ji přijali s akutním selháním plic. „Paní Jitka tady stává sedm i osm hodin denně. To se ale bude muset změnit. Budeme s ní muset vymyslet, co dál, aby to zvládla,“ prozradil redaktor Jakub během odpoledního nabízení časopisu.

Nový Prostor jí ihned uhradil nájem, aby o něj paní Jitka nepřišla. Doma si ale ještě pobude další dva týdny. „Zítra se za ní chystáme, abychom vše vymysleli. V první řadě jí pořídíme teplou obuv,“ upozorňoval Jakub na to, že Jitka byla zvyklá stát na I. P. Pavlova za každého počasí jen v crocskách, které netěsní, a kvůli tomu snadno prochladla.

Fotogalerie
18 fotografií