Životopis

Rozhodně se vždy snažte, ať je vaše CV co nejvíce srozumitelné. Ideální je zvolit formu strukturovaného životopisu. Samozřejmě také záleží, na jakou pozici se přesně hlásíte. Bývá zvykem, že na kreativní pozice se uchazeči snaží zaujmout životopisem, který je napsán v atypickém druhu písma nebo přidána extra grafika. To je vždy velké plus a v záplavě nabídek se lehce odlišíte.
Také je dobré, co nejpřesněji popsat, na jakých pozicích jste pracovali a detailně se rozepsat, jaká byla vaše náplň práce. Tak si personalista nejlépe udělá obrázek o vašich schopnostech a možnostech. Může se totiž stát, že vaše pracovní povinnosti byli nad rámec dané pozice a personalista by se o nich vůbec nedozvěděl.

Autor: Profimedia.cz


Nemalý pozor si také dejte na fotografie, které k životopisu přikládáte. Použijte fotografii pasového formátu a naprosto zapomeňte na momentky z dovolené!
Další častou chybou bývají překlepy. Zejména, pokud své CV posíláte i v cizojazyčných verzích. Pokud si nejste jisti, poproste ve svém okolí někoho, aby vám životopis pro jistotu ještě zkontroloval.
Pamatujte, že vaše CV by nemělo standardně přesahovat dvě stránky.
K životopisu by měl být přiložen i krátký motivační, průvodní dopis. V něm byste měli stručně napsat, proč vás zaujala právě tato pracovní nabídka, popř. jakým můžete být na dané pozici přínosem.

Pohovor

Pokud váš životopis zaujal a pozvali si vás na pohovor, je potřeba mít na paměti pár základních rad. Na každý pohovor choďte připraveni! Zjistěte si o společnosti předem co nejvíce informací. Měli byste mít představu o pozici, na kterou se hlásíte. Vědět, kde firma sídlí a pokud to je jen trochu možné znát i osobu, se kterou se ve firmě máte potkat. Zamyslete se předem, co od této práce očekáváte. Na to se vás totiž bude ptát většina personalistů. Velkým a častým prohřeškem také bývá pozdní příchod. Pokuste se na místo setkání dorazit s předstihem a raději počkat, než se udýchaně vřítit se zpožděním a chabou omluvou. To jsou základy, které neudělají vše, ale udělají hodně.


Pokud člověk nepřijde připraven, je to zpráva, že není ani motivován. Když už si vzájemně věnujete s personalistou čas, ať to má nějaký smysl.

Autor: profimedia.cz


Vtipkovat?

Dalším častým dotazem na personalisty bývá, zda je vhodné během pohovoru vtipkovat. Tak na toto prosím zapomeňte. I když to myslíte jakkoliv dobře, nepůsobí to nikdy profesionálně.

Hodně štěstí!

Každý den nové nabídky práce! Skvělé pracovní příležitosti hledejte na ověřených portálech prace.cz a jobs.cz!