Domácí kancelář

 Nejdříve je nutné si v domácím prostředí připravit malou pracovnu. Oddělte si pracovní prostor od toho domácího. Nemusí to být samostatná místnost, ale měl by to být jasně ohraničený prostor určený pouze k práci. Snažte se činnosti, které se opakují každý den či týden, dělat vždy v tutéž dobu. Totéž platí i o pracovních schůzkách. Plánujte si je pokud možno všechny v jeden den, ať netrávíte zbytečný čas cestami mimo domov. Pokud nechcete propadnout sociální izolaci, naplánujte si alespoň jedno společenské setkání týdně. S kolegy či obchodním partnerem.

Dbejte o sebe

Strávit celý den v pyžamu zní jistě perfektně, ale berte to tak, že i doma jste vlastně v zaměstnání. Každý den se proto oblečte a upravte. I když budete pracovat doma, stačí pohodlné domácí oblečení. Nicméně už jen to, že svůj mozek přesvědčíte o tom, že je třeba vyměnit spací úbor za denní, vás nastartuje.

Zapomeňte na postel!

Postel není zrovna nejlepší místo pro práci, v kombinaci s počítačem je nepohodlná a nezdravá. Ve svém bytě či domě si vytvořte dočasné pracovní místo, odkud budete vše vyřizovat.

Pracujte, kdy chcete

Ano, je to tak. Pokud nemáte ve smlouvě výslovně uvedenou pracovní dobu, je to jen na vás, jak si svůj čas na práci rozvrhnete. Tak, abyste stíhali pracovní úkoly do stanoveného termínu a v řádné kvalitě. Pokud jste spíše ranní ptáče, vrhněte se do úkolů hned za rozbřesku a odpoledne již můžete mít splněno.

Stanovte si úkoly

V zaměstnání jste museli své povinnosti zvládnout v daný den stůj co stůj. A doma by tomu nemělo být jinak.  Chorobné odkládání vznikající z mylného pocitu, že to doděláte „jindy“, vás jen vystresuje. V horším případě si koledujete o pěkný průšvih u zaměstnavatele. Mějte i na volné noze stejně úkolů, jako jste plnili v zaměstnání a hlavně je neodkládejte!

Zapomeňte na mobil a internet!

Na začátku pracovní doby se vždy věnujte jen úkolům, které vyžadují maximální soustředění. Neotvírejte internet a nebrouzdejte na Facebooku. Odpojení samozřejmě nezůstávejte celý den. Bohatě stačí dát si po ránu hodinu nebo dvě off-line.

I doma se odpočívá

Je naprosto samozřejmé, že i doma si uděláte pauzu. Připravte si kávu nebo oběd, dejte krátkou procházku nebo jen prostě na pár minut vypněte. Dejte ale pozor, aby se z vaší „chvilky“ nestalo celé odpoledne.

Home office není nic pro vás

Zkusili jste si práci z domova, drželi jste se všech rad, ale tento druh práce vám nesedí. Nevadí, věřte, že home office opravdu není pro každého.

 Nabídky práce, ale i dobré rady, které se vám mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.