Léta letoucí znali zákazníci Magdu Váchovou (62) ve Zlíně jako vyhlášenou odbornici. Aby ne: od roku 1971 pracovala jako prodavačka oděvů. Vychovala dvě děti, je trojnásobnou babičkou.

A taky je už dva roky v důchodu, kdy zjistila, jak dobré je umět šetřit! „Už jsem zdaleka neměla z práce radost jako kdysi, mladé kolegyně jsou úplně jiné, než jsme byly my, navíc zákazníci byli často opravdu nepříjemní. Tak jsem šla do penze,“ popsala paní Váchová. Jenže s ní jen tak tak vyjde.

Půlka z 12 700 Kč jde na bydlení

Přes polovinu jejího důchodu, který činí 12 700 korun, spolkne nájemné a energie v městském bytě, internet a tarif na mobil. „Tyhle věci považuji za životně nutné. Ale kde máte potraviny, cestování, vitaminy, léky nebo třeba vánoční a narozeninové dárky? Jsem sama, léta rozvedená, starám se o otce, kterému je devadesát let, obden za ním chodím. Maminka i mladší bratr už zemřeli,“ vypráví paní Magda.

Přitom je znát, že se s nelehkou situací »samodůchodkyně« umí vyrovnat. „Musím, a tak se snažím, naši mne vždycky vedli k šetrnosti, něco mám naspořeno, ale žádný zázrak to není. Ráda vyrazím s kamarádkou na »babské řeči« na kafe a baterky dobíjím s amatérskými muzikanty v jednom příjemném podniku, kde se scházíme s kytarami, a ráda si s nimi zazpívám,“ říká Magda.

Raději se uskrovním...

Do práce se znovu nechystá. „Ne, nemůžu z časových důvodů, starám se o tátu, chci mít více času na vnuky. Ani by mne už prodávání nenaplňovalo jako kdysi. Málo se to ví, ale na prodavačky je od majitelů obrovský tlak. Raději se uskrovním, na žádné vyskakování to tedy opravdu není,“ povzdechne si žena, která si umí užívat život po šedesátce. Zároveň ale ví, že nesmí chybět peníze.

Jak jsou na tom ostatní Češi?
Nejčastější a nejvyšší důchody v Česku
Autor: MPSV

 VIDEO: Vytěžte z důchodu maximum: Expertka radí, jak získat i stovky korun navíc