1) Chraňte heslo

Své přístupové údaje k účtu nenechávejte nikde povalovat, nenoste je v kabelce ani v peněžence nebo si je nepište do telefonu pod heslo internetbanking.

2) Tajte číslo karty

Číslo vaší platební karty je klíčem k vašim penězům. Proto na něj buďte opatrní. Nereagujte na telefonní nebo emailové žádosti, abyste sdělili karetní údaje – PIN, číslo karty, její platnost nebo CVV/CVC (bezpečnostní kód na zadní straně karty).

3) Používejte jen bezpečné připojení

K internetbankingu se přihlašujte jen ze zabezpečených sítí a důvěryhodných počítačů. Zapomeňte na připojování v internetových kavárnách nebo veřejných knihovnách.

4) Kontrolujte tok peněz

Pravidelně si kontrolujte svou výdajovou historii. Tedy to, kam a kdy plynou vaše peníze. Stále byste měli mít přehled o tom, jaký je aktuální stav vašeho účtu. O podezřelých transakcích informujte svou banku.

5) Nenaleťte na phishing

Internetový trik spočívá v napodobování vaší banky. Zloději používají loga a symboly banky a žádají vás o ověření totožnosti nebo přístupových kódů. Jenže jakmile byste cokoli z toho prozradili, je to stejné jako dát zlodějům klíče ke své kasičce.

6) Při problémech zablokujte účet

Naletěli jste podvodníkovi, klikli jste na falešný email nebo jste někomu sdělili své údaje? Ihned zavolejte kontaktnímu centru své banky a požádejte o zablokování online bankovnictví a o změnu přihlašovacích údajů.

7) Pozor na telefonní SMiShing

Mobilní aplikace bank v chytrých telefonech jsou ohrožené stejně jako počítače. Jen místo emailů podvodníci používají esemesky. Proto se tenhle způsob podvodů jmenuje SMiShing. Cílem je získat od vás data, která umožní přístup k vašemu účtu. Stačí ale na esemesky nereagovat. Banky totiž tímhle způsobem s klienty nekomunikují.

8) E-shop vybírejte pečlivě

Chcete platit v e-shopu kartou? „Nejbezpečnější je vypnout si možnost platby po internetu, když vím, že kartu nebudu chvíli používat. Stačí na to pár kliků v mobilním bankovnictví. Když potřebujete platit, platbu si zase zaktivujete,“ radí Vladimír Michna z online banky Zuno.

9) Hlídejte kartu

Platební karta je vstupenka k vašim penězům. Buďte proto při zacházení s ní maximálně opatrní. Nikdy ji nedávejte z ruky, a to ani při placení třeba v obchodě. Vždy ji mějte na očích!

10) Nastavte si limity

U své platební karty si nastavte raději nižší limity plateb a výběrů hotovosti. Pokud budete potřebovat vyšší výběr, není u většiny bank problém nastavení přes internet změnit.