Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nový občanský zákoník: Jak nakupovat přes internet?

Nakupování přes internet má svá pravidla v novém občanském zákoníku
Nakupování přes internet má svá pravidla v novém občanském zákoníku  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: efr - 
9. ledna 2014
13:22

Nákupy přes internet jsou dnes běžnou součástí každodenního života a neunikly tak ani pozornosti nového občanského zákoníku. Nová úprava klade jak na zákazníky, tak na podnikatele řadu nových požadavků.

Zákon nazývá internetový prodej jako „uzavírání smluv distančním způsobem“. To je nejčastěji právě přes internet a telefon, ale může se jednat i o různé nabídkové katalogy, teleshopping a další (zkrátka jakákoliv situace, kdy dvě osoby nejsou přítomné v jeden čas na stejném místě). Nezáleží přitom na způsobu předání zboží – může jít tedy i o osobní převzetí.

Co nevíte, neplatíte!

Pozor! Pokud se před uzavřením smlouvy zákazník nedozví o nákladech na dodání, daních a poplatcích, které by se připočítávaly k ceně nebo o zvláštních nákladech na vrácení, pak je nemusí hradit! To samé platí i v případě povinnosti zaplatit zálohu. Podtrženo a sečteno: Neplaťte nic, o čem jste nevěděli předem. Podnikatelem uvedená cena má být konečná.

Smlouvu lze zrušit do 14 dnů

Také nový občanský zákoník umožňuje odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez uvedení důvodu, přičemž za své rozhodnutí vás obchodník nemůže nijak postihnout (například srážkou z ceny nebo smluvní pokutou).

V případě smluv o poskytování služeb se lhůta 14 dnů počítá od uzavření smlouvy. U dalších typů smluv se lhůta počítá od:

* doručení zboží či jeho vyzvednutí

* převzetí poslední části dodávky zboží (např. poslední skříňka sestavy kuchyňské linky apod.)

* od první dodávky zboží, pokud má podnikatel opakovaně a pravidelně dodávat nějaké zboží (třeba doplňky stravy)

Jak odstoupit od kupní smlouvy

* Odstoupení stačí během čtrnáctidenní lhůty odeslat na adresu obchodníka. Na rozdíl od staré úpravy nevadí, když obchodníkovi dojde odstoupení později, důležitý je čas odeslání.

* Smlouvu uzavíráte elektronicky a odstoupit můžete stejným způsobem, například na vzorovém formuláři, který bude mít řada prodejců na stránkách. Není tedy vyžadována papírová podoba.

* Do 14 dnů od odstoupení musíte vrátit zboží (buď osobně  nebo o stačí poslat). Náklady na dopravu k obchodníkovi přitom  hradíte vy.

* Podnikatel vám musí vrátit všechny peníze, které od vás na základě smlouvy přijal do 14 dnů od odstoupení od smlouvy, nemusí je ovšem poslat dříve, než mu vrátíte zboží nebo prokážete, že jste je odeslali.

* Peníze vám musí vrátit stejným způsobem, jakým jste zaplatili. Jestli ale souhlasíte s jiným způsobem vrácení, je to v pořádku. Obchodník si může strhnout svoje náklady, ale jen tehdy, když mu to výslovně umožňuje zákon.

* Náklady na dopravu od obchodníka k vám se vrací jen do výše nejnižší nabízené dopravy (Prodejce například nabízí nejnižší poštovné za 80 Kč, ale vy si objednáte kurýra za 200 Kč, v případě odstoupení vám prodejce vrátí kupní cenu zboží + poštovné ve výši 80 Kč).

Tohle si zapamatujte!

Pokud vás podnikatel řádně nepoučí o vašem právu odstoupit od smlouvy, lhůta se prodlouží o rok (tedy na rok a 14 dní). Ale pozor - pokud vás podnikatel poučí, běží od následujícího dne již jen čtrnáctidenní lhůta.

Příště čtetě: Jak reklamovat zájezd

Pozor! Již v pondělí 13. ledna vyjde další příručka se změnami v Občanském zákoníku, tentokrát  RODINNÉ PRÁVO!!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi