Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový občanský zákoník změní lidem život: Poradíme vám, na co si dát pozor!

Nový občanský zákoník přináší spousty změn. My vám s nimi pomůžeme.
Nový občanský zákoník přináší spousty změn. My vám s nimi pomůžeme.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: red - 
6. ledna 2014
05:28

Pro Čechy nastala obrovská změna! Po padesáti letech se mění řada zákonů. Začal totiž platit nový občanský zákoník.

Neuvěřitelných 3081 paragrafů v novém občanském zákoníku ovlivní život každému člověku. A budou ho provázet od kolébky až do hrobu. Zákoník řeší důležité věci i zdánlivé prkotiny. Neexistuje totiž příliš životních situací, na které by nový zákoník nemyslel. Především ale počítá s tím, že každý člověk má svůj rozum a umí ho používat. Navíc vychází z toho, že každý jedná poctivě a v dobré víře.

Nepoctivost se bude muset prokazovat

Lidé budou mít větší volnost v tom, co si mezi sebou dohodnou, a více to budou respektovat i soudy. Novinky se dotknout svateb, závětí, bydlení i sousedských vztahů. Nově bude možné adoptovat dospělého, získat odškodné za psychickou újmu nebo pokutovat nedodržený slib.

V mnoha paragrafech se objeví upravená nebo zcela nová slova. Lidé se musí připravit na to, že se do běžného slovníku vrátí třeba výrazy jako výprosa, pacht, výměnek, odkazovník nebo odúmrť.

Máte strach, že se ve všech těch změnách a novinkách nevyznáte? Nemusíte! S Bleskem nezabloudíte. Postupně vás provede největšími změnami, které nový občanský zákoník přináší.

pouták pouták | Blesk

miriam ( 6. ledna 2014 17:11 )

divenko, tak ještě jednou, ano? "Odúmrť (caducum) je majetek zůstavitele, jenž neměl žádné dědice ze zákona ANI ZE ZÁVĚTI."

anka ( 6. ledna 2014 15:38 )

pravnicky jazyk se lisi od toho "ryze ceskeho"... Jinak preji dobry den.

sores ( 6. ledna 2014 10:24 )

 Nechápu ty prapodivné výrazy. To je to tak těžké pojmenovat vše jednoduše a srozumitelně pro každého člověka i starého??? Prostě ryze česky aby tomu rozuměl naprosto každý.Ježíš mi jsme ale národ blbců, hovadiny čechům jdou ale věci na kterých záleží, s tím si neví rady.

divenka ( 6. ledna 2014 10:15 )

ale to bylo i loni... i předtím...Dokonce jsem viděla i závěť ve prospěch nemocnice, nebo taky fary.... i to šlo loni a x let předtím.

divenka ( 6. ledna 2014 10:14 )

teda ne majetek, ale věc.... A nemusí se řešit jen pokousání.... ale třeba obyčejná čistírna, když má někdo psa tro.tla co skáče i na kolemjdoucí lidi

Zobrazit celou diskusi