Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Seriál: Moje dítě se obléká do hader po dědovi?! Máte doma hipstra

Autor: SPTRTK - 
31. srpna 2014
21:58

Vaše pubertální dítě se chová divně. Divně se obléká, jí divný věci. Má najednou hodně divný názory a máte pocit, že jestli jste mu nerozuměli celý jeho dospívání, teď mu nerozumíte už vůbec. Dostanete strach z drog, sekt a podobných strašáků rodičů dospívajících dětí. Kam vaše dítě patří? Je proč mít strach? Tenhle seriál bude něco jako jednoduchý manuál, jak se vyznat ve světě mladých, jejich segregování na partičky a subkulturní gangy. Hned budete klidnější, věřte mi.

Předně - pro anglický slovo hipster téměř neexistuje český ekvivalent. Doslovný překlad je něco jako oběť módy‘, ale možná bližší je trendař. Což trochu i determinuje samotnou podstatu toho, že hipster je alespoň vizuálně zvláštní hybrid a kompilát několika dalších subkulturních trendů, není dogmatický a půjčuje si, kde se dá. Třeba i u dědečka, nebo babičky. Retro móda je pro hipstery inspirativní a skoro posvátná.

Foto:  archiv

V delikátní kombinaci s hi-tech věcmi vytváří poměrně osobitý a rozpoznatelný styl, byť už několikrát viděný. Recyklovat šatník po prarodičích je vlastně ušlechtilá věc a nebraňte se žádosti o peníze na nový kecky od New Balance, protože bez nich by letošní sezónu, kdy se konečně masivně tahle značka dostala na náš trh, hipster nepřežil. Alespoň jeden pár. Pořád se totiž pohybujeme v totálně mírumilovný rovině a tak to i zůstane, což je třeba docenit. Naštěstí, protože hipsteři nejsou žadní radikálové.

Nedemonstrují, nedělají potíže. Chtěj žít jinak, zajímavě, recyklovat, jíst organickou stravu a nakupovat od farmářů zeleninu, to jo, ale nejsou striktně vegetariáni nebo vegani, klidně si dají třeba masového burgera. Jenže ne z McDonalds, ale od stylového prodavače na Náplavce, který je připravuje v dokonale designovým trucku. Tedy v retrododávce, která je prostě víc v pohodě, než jídlo samotný. Náplavka - tímto se dostáváme k místům, kam hipsteři s oblibou chodí, protože to samozřejmě patří ke kodexu jisté výjimečnosti.

Foto:  archiv

Kdysi, ještě před pár lety, byla pražská Náplavka místem pro náhodně zbloudilé turisty, nenapravitelné romantiky i krmiče kachen a labutí v důchodovém věku. Poklidný místo s minimální dynamikou. Od doby, kdy se na Náplavce usídlil Bajkazyl, je všechno jinak. O kola už tolik nejde, i když je to pořád hipsterův nejprotěžovanější dopravní prostředek. S pohodlností a praktičností si moc netyká, zato v sobě nese alespoň stopový množství vzdoru vůči konformní společnosti. Kola jsou na Náplavce pořád, ale kromě nich se z ní stalo hipsterský korzo, meeting point i spot, kde se odehrává hafo kulturních věcí. Od koncertů, recitálů před nezávislý biografy až po různý burzy a farmářský trhy. Trochu holandský model. Vlastně dost příjemný opanování místa, který má tak výjimečný fluidum. Mezi další oblíbený hipsterský teritoria v Praze patří samozřejmě parky. V létě především Letná a Stromovka na piknikování, případně ježdění na longboardu, který nevyžaduje kondici ani umění jako klasický skateboard.

hipster hipster | archiv

A kluby, pochopitelně: hlavně Café v Lese, Basement bar, Café Neustadt a nově taky klub na Vltavský jménem Podnik. Inspirace Berlínskou klubovou scénou je zcela zjevná. Stejné tak i fakt, že hodně z jmenovaných míst má buď stejnýho majitele, nebo se na programu alespoň podílí stejná parta lidí. Hipster samozřejmě ctí sociální média, notně obhospodařuje svůj Facebook a Twitter, případně Blogspot, nebo Tumblr. Instagram je samozřejmostí. Hodně fotí. Ideálně na starou Holgu, nebo Polaroidem, i když iPhone filtery jsou už dělaný s ohledem na hipsterský vidění, takže autentickej přístroj není nutnost. A taky je sociálně - politicky gramotný čte zajímavou literaturu a alternativní média jako je Vice, nebo Wallpaper. Zajímajího divný filmy a čím divnějši a nestravitelná hudba, tím líp. Český hipster je skoro stejný jako Berlínskej hipster, nebo hipster z Los Angeles či New Yorku.

Hipsteři se umí bavit i v Česku. Hipsteři se umí bavit i v Česku. | profimedia.cz/ČTK

Sečteno podtrženo, hipsteři a hipsterky jako subkulturní kategorie, byť je často terčem vtípků a konzervatizmem poháněných invektiv, ve výsledku obstává víc než dobře, zdá se. Pokud někdo z vašeho bezprostředního okolí jeví známky příslušnosti k tomuto druhu, neděste se, všechno je rámcově v pořádku a vy alespoň víte, na čem jste.

Další díl příručky Další díl příručky | Blesk