Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor! Nové zboží neznamená novou záruku!

Nový občanský zákoník přináší řadu změn i v oblasti záruk na zboží
Nový občanský zákoník přináší řadu změn i v oblasti záruk na zboží  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: efr - 
7. ledna 2014
10:32

Důležitou změnou, kterou přináší nový občanský zákoník, je ta, že po výměně reklamovaného zboží za nové bezvadné nepoběží nová dvouletá záruka, jako tomu bylo doposud!

Záruční lhůta tedy bude 24 měsíců od data prvního nákupu zboží, a i když spotřebitel během tohoto období využije práva na výměnu zboží za nové, běží stále původní lhůta.

Výhodnější tedy bude využít práva odstoupení od smlouvy a vrácení kupní ceny. Pokud si pak za vrácené peníze spotřebitel koupí stejné zboží znovu, začíná samozřejmě běžet nová dvouletá záruka. Nejedná se o chybu, ale záměr tvůrců zákoníku, kteří se takto snažili zabránit zneužívání práva. Nakonec tím ale bude bit prodejce.

Smluvní záruka

Pokud je na obale, v návodu nebo v reklamě uvedena doba použitelnosti delší než 24 měsíců, je to stejné, jako by na tuto dobu byla poskytnuta smluvní záruka. Zboží pak po uvedenou dobu musí být použitelné k obvyklému účelu a si zachovat obvyklé vlastnosti.

Prodejce je vázán ze záruky minimálně stejnou dobu jako výrobce a pokud se v různých dokumentech liší informace o tom, jak je záruka dlouhá, platí ta delší. Pokud se ale liší informace na obalu a ve smlouvě, platí lhůta uvedená ve smlouvě.

Záruční list a potvrzení o právech z vad

Prodávající musí na žádost každému kupujícímu písemně potvrdit jeho práva z odpovědnosti za vady, na které má ze zákona nárok. Důležité je zejména to, jak dlouho trvají, jaký mají rozsah a kde je uplatnit.

Pokud je to třeba, musí prodávající kromě potvrzení kupujícímu jeho práva také srozumitelně vysvětlit. Platí, že prodávající má stejné povinnosti jako výrobce, tedy pokud třeba prodává věc, na které je uvedena pětiletá záruka, má spotřebitel právo ji po celou tuto dobu u prodejce uplatnit.

Pokud prodávající vystaví záruční list, poskytuje tím záruku za jakost, tedy garantuje zákazníkovi něco navíc oproti běžnému standardu. Stejnou váhu má také taková záruka uvedená ve smlouvě nebo na obalu výrobku. V žádném případě nemůže záruka vylučovat nebo omezovat zákonnou odpovědnost prodejce a spotřebitel má svá práva, i když mu je prodejce písemně nepotvrdil. Práva spotřebitele nelze vyloučit ani omezit, a to ani kdyby s tím spotřebitel souhlasil. Takový souhlas by pak byl neplatný a na možnost uplatnění spotřebitelových zákonných práv nemá žádný vliv.

Příště čtěte: Změny v reklamacích zboží

Pozor! Již v pondělí 13. ledna vyjde další příručka se změnami v Občanském zákoníku, tentokrát  RODINNÉ PRÁVO!!

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi