Peníze si lidé půjčovali již ve starověku a ani dnes tomu není jinak. V současnosti pod pojmem půjčka rozumíme druh úvěru, při kterém dochází k časově ohraničenému přerozdělení peněz mezi věřitelem a dlužníkem. Kromě vypůjčené částky musí dlužník zpravidla věřiteli vrátit i cosi navíc, nejčastěji formou úroků či různých jiných poplatků.

"Familiární" půjčka

Je neskutečně velkou výhodou moci se v nelehké životní situaci na někoho obrátit. Pokud máte dobré známé nebo rodinu, která vám dokáže pomoci i po finanční stránce, nebojte se požádat je o pomoc. Výhodou takovéto “familiární“ půjčky je samozřejmě možnost splácet bez úroku. Problém by neměl být ani s předčasným splacením vypůjčené částky.

I takovou půjčku je však dobré mít na papíře. Můžete tak předejít velmi nepříjemným rodinným neshodám a napjaté situaci v kruhu nejbližších. Jednoduše si předem dohodnete podmínky a uzavřete smlouvu v písemné formě. Tak projevíte serióznost z vaší strany a druhá strana bude mít jistotu, že své peníze dostane zpět. Nejlepší je, pokud takovou smlouvu uzavřete před notářem ve formě notářského zápisu.

Nicméně, ne každý má takovou možnost. To ale ještě neznamená, že jste se ocitli v beznadějné situaci. Dnes je na trhu mnoho bankovních i nebankovních společností, které vám mohou půjčit peníze. Pokud tomu věnujete trochu svého času a uděláte si průzkum trhu, sami uvidíte, jaká půjčka vás osloví nejvíce.

Nebankovní půjčky na cokoliv

Autor: 123rf.com

O dobré a špatné půjčce

Nepůjčujte si bezhlavě, pokud vás do toho vysloveně nenutí situace. Vždy předem pečlivě zvažte, zda je pro vás půjčka nezbytností. Dnes rozlišujeme dva druhy půjček a úvěrů - takzvanou dobrou a špatnou. Ty dobré vám pomohou zvýšit hodnotu majetku, ale také zlepšit vaši budoucnost. Patří sem tedy zejména investice do vzdělání, podnikání či bydlení.

Špatnými půjčkami se dnes označují takové půjčky, které vám pomohou jen na jistý, většinou krátký čas zvýšit váš životní standard. Někdy si však životní standard zvýšit jednoduše potřebujeme, a to zejména koupí potřebných věcí, jakými jsou například spotřebiče či elektronika. Nelze tedy říkat, že jsou to vysloveně špatné půjčky.

Ale stále platí, že věc, na kterou si půjčujete, by měla mít delší životnost, než je délka splácení úvěru. Nicméně, řekněme si pravdu, i samotný odpočinek v podobě dovolené je někdy nutností , kterou by si množství lidí bez půjčky nemohlo dovolit .

Jak podat žádost o půjčku

Půjčka bez vysvětlování

Pokud se tedy dostanete do situace, kdy budete potřebovat peníze rychle, jednoduše a zejména bez zbytečných otázek, radíme vám obrátit se na nebankovní společnosti. Vyhnete se zdlouhavé byrokracii a peníze vám přijdou na účet zpravidla ve velmi krátkém čase. Vždy však mějte na paměti, že půjčka je závazek. Proto dovolit si zadlužit se může jen ten, kdo si své dluhy dokáže pořádně a včas splatit.

Splácení půjčky