Až 62 % Čechů hlasovalo pro malý automobil z bývalé NDR hlasovalo. Druhé místo v průzkumu získaly síťovky (58 %) nebo plísňové džíny (30 %).

Průzkum také zjišťoval, se kterou osobností mají Češi nejvíce spojena 80. a 90. léta. Respondenti si mohli vybrat například mezi Darinkou Rolincovou či Vladimírem Menšíkem. Prvenství nakonec obhájil právě Vladimír Menšík se 48 %.

Bývalá Jugoslávie a kempy tehdy vládly
Téměř třetina dotázaných uvedla, že jejich nejoblíbenější letní dovolenou byla právě bývalá Jugoslávie. Až za ní následovaly víkendové chaty (24 %) a kempy v rámci Československa. Doby, kdy Češi odjížděli na dovolenou s plným kufrem vlastního jídla, jsou však už pryč. Dnes si na dovolené dopřejí více. Běžně na ni však šetří celý rok, anebo na její nákup využívají kreditní kartu.

Autor: ZUNO


Nejvíc retro jsou také staré banky
Přes 40 % Čechů podle průzkumu otravuje zdlouhavá byrokracie a papírování na úřadech i v bankách. Obtěžuje je také nesrozumitelný jazyk, kterým s nimi tyto zastaralé instituce hovoří. Takové chování dnes lidé považují za nechtěný pozůstatek minulosti.
Nová online banka ZUNO je alternativou k tradičním „retro“ bankám. Nabízí nulové nebo velmi nízké poplatky a je dostupná na internetu nebo prostřednictvím mobilního bankovnictví. Klienti si mohou vše zařídit online 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, kdykoli a kdekoli zrovna potřebují – tedy i během dovolené. Více informací na www.zuno.cz

Průzkum provedla agentura Perfect Crowd v červnu 2013 na vzorku 500 respondentů v České republice.