Zní to pěkně. Místo několika splátek, které míří z vašeho účtu do různých bank, budete platit jen jedné a ještě ušetříte. Než ale vyrazíte do banky, pořádně si vše promyslete.

Sloučení se nevyplatí všem klientům

Konsolidace půjček je čím dál oblíbenější. Zdá se logické, že po smrsknutí půjček do jedné sáhnou klienti, kteří už nejsou schopni své dluhy kočírovat. Jenže v tom je háček. Banky konsolidaci schválí jen když jste své půjčky řádně spláceli. Nebankovní společnosti občas udělají výjimku, ale ani ony nemají problém neplatičům konsolidaci neschválit.

Další háček je i v tom, že i když se po konsolidaci splátky sníží, prodlouží se doba splácení a zaplatíte více.

Půjčku zlevní RePůjčka

S výhodnou novinkou pro zadlužené přichází na trh Equa bank. „Nabízíme ještě výhodnější řešení než jakým je konsolidace půjček, díky kterému si můžete svou stávající půjčku zlevnit až o 25 procent,“ říká Markéta Dvořáčková, mluvčí Equa bank. RePůjčku je podle ní možné využít na splacení jakékoliv půjčky. „Je jedno, jestli je to půjčka neúčelová, účelová, úvěr na auto nebo již zkonsolidovaná půjčka, která vznikla sloučením více vašich půjček do jedné,“ vysvětluje Dvořáčková.

Výhodou RePůjčky je podle ní fakt, že je možné ji získat bez prokazování příjmu, bez zajištění a s jedním průkazem totožnosti. „Oproti konsolidačním půjčkám se zachovává doba splácení a pevná měsíční splátka zůstává po celou dobu trvání úvěru. Půjčku můžete splatit kdykoliv předčasně a bez skrytých poplatků,“ dodává mluvčí.

Nejčastější chyby dlužníků

Konsolidace, refinancování nebo oddlužení. Pro dlužníky jsou tyhle výrazy často příliš složité a mají pocit, že jednání s bankami sami nemůžou zvládnout. Podceňování často využívají podvodníci, kteří nabízejí, že vše zprostředkují. „Přitom jediné, co nabízejí, je to, že od vás budou inkasovat splátky úvěrů a budou je posílat dál,“ říká Lukáš Vacek z ministerstva financí. Nejčastější triky podvodníků pro Blesk odhalili odborníci z Aliance proti dluhům.

Zkuste to zvládnout sami

Zasílat peníze věřitelům můžete sami, nepotřebujete prostředníka. A posílat peníze někomu, kdo je slíbí posílat místo vás je riziko. Pokud máte přesto pocit, že to někdo vyřídí lépe než vy, pozorně čtěte nabízenou smlouvu a vyžádejtesi i smlouvu, kterou má uzavřenou s vašimi věřiteli.

Pozor na pouhé zprostředkovatele

Ohlídejte si, abyste po konsolidaci měsíčně platili méně než dosud. I když vám někdo opravdu půjčí částku, z které všechno poplatíte, nemusí tím potíže skončit. Budete sice nadále mít pouze jednoho věřitele namísto třeba deseti, ale je potřeba si ohlídat, jestli budete schopni novou splátku platit.

Předčasné splacení

Problém může být v »pokutách« za předčasné splacení dluhů. U smluv uzavřených po 1. lednu 2011 má věřitel nárok jen na 1 % z předčasně splacené částky. U starších může být částka i vyšší.