1. Nákup bez seznamu

Naše babičky nikdy nešly nakoupit, aniž by si vytvořily podrobný seznam položek, které si chtějí z obchodu odnést. Jedním z důvodů možná byla i snaha nezdržovat ostatní zákazníky v časech, kdy ještě samoobslužné prodejny neexistovaly a prodávalo se zásadně přes pult. Je však pravděpodobnější, že přemýšlely také ekonomicky. Pokud si totiž vyrazíte do obchodu bez seznamu, vystavíte se tak daleko více nástrahám, které si pro vás obchodníci přichystali v podobě různých akcí či ochutnávek.

2. »Výhodná« balení

Časté akce 2+1 zdarma znějí lákavě, ale je třeba položit si otázku, zda je vždy výhodné takové zboží koupit. Jedná-li se o zboží, které se nezkazí a v domácnosti rychle ubývá, využití akční nabídky je jistě na místě. Ale u jiných věci, například cukrovinek, je to přesně naopak. Ve výsledku tak spotřebujete více čokolád za kratší dobu a za více peněz.

3. Špatný systém v lednici

Je až s podivem, jaké množství potravin lidé z lednice vyhodí do koše. Důvodem je fakt, že chladničky často míváte přeplněné a potraviny s končící dobou spotřeby máte tendenci zasouvat do zadních částí. Pak se na ně zapomíná a po čase, když je z útrob lednice vylovíte, zjistíte, že jsou dávno prošlé. Je tedy dobré pravidelně kontrolovat data na obalech a potraviny s blížícím se datem prošlé lhůty průběžně konzumovat.

4. Nákup v teleshoppingu

Na »úžasné« zboží z televizního prodeje pozor! Zvlášť nyní, protože se jich v předvánoční době vyrojí mnohonásobně víc. Produkty nabízené v teleshoppingu často vypadají originálně, jsou za bezkonkurenční cenu a navíc vás celý spot přesvědčuje, že bez dané věci nemůžete žít. Pozor ale na tyto »zbytečné« nákupy, raději si vše dobře rozmyslete, ozkoušejte a hlavně zjistěte cenu podobných výrobků a porovnejte je. Hlavní nevýhodou teleshoppingu je totiž, že kupující nemůže vzít do ruky a ozkoušet a poznat tak, zda jsou funkční a kvalitně vyrobené.

5. »To ještě vydrží…«

Ti, kteří mají chalupu a tráví zde mnoho času, ji mají i patřičně vybavenou všemi běžnými spotřebiči. Často se ale jedná o ty, které již doma nesloužily, jak měly a byly přesunuty na chalupu. A to právě bývá nejčastějším kamenem úrazu. Majitelé odkládají nákup nových spotřebičů s tím, že ty staré ještě vydrží, ale ty už dávno nefungují ekonomicky a spotřeba energie je mnohem vyšší.

6.Výběr hotovosti po výplatě

Je ještě hodně lidí, kteří neradi platí kartou a tak si den po výplatě vyberou veškerou hotovost a nosí ji v peněžence. Je prokázáno, že tak utratí daleko více než ti, co využívají platební kartu. Nemluvě o tom, že se vystavují riziku oloupení.  „Provádět platební operace kartou je bezpečné. Již brzo navíc na trh přijdou bezdotykové platební karty, které radikálně zvýší rychlost transakce, takže platba hotovostí bude proti tomu zdlouhavý proces,“ říká Libor Svoboda, z Poštovní spořitelny.

7. Výběr hotovosti v bankomatech jiné banky

Určitě se vám vyplatí zamířit do bankomatu své banky. V cizím bankomatu je totiž poplatek za výběr peněz až 5x dražší.  To je citelné zejména u výběrů nižších částek.

8. Peníze nechané napospas inflaci

Našetřené prostředky pod peřinou ztrácejí hodnotu. Lepší zhodnocení a bezpečné uložení lze dosáhnout převodem peněz například na termínované vklady. Odvážnější mohou zkusit konzervativní investice do zajištěných fondů, fondů peněžního trhu nebo dluhopisových fondů, vždy se vyplatí pro zhodnocení využívat více produktů a peníze tím rozložit.

9. Vysoký výnos = vysoké riziko

Smutné příběhy lidí, kteří svěřili celoživotní úspory pochybným společnostem nabízejícím oslňující výnos, se bohužel stále opakují. Pořád bude platit: »vyšší výnos = vyšší riziko« a proto je třeba k podobným nabídkám přistupovat velmi opatrně. Vždy si zjistěte co nejvíce informací, referencí a ptejte se, čím je vysoký výnos vyvážen. Obrňte se proti vemlouvavým marketingovým sloganům a poraďte se se zkušenějšími investory.

10. Neuvážené zadlužování

Na vánoční dárky si podle průzkumů chystá půjčit až 5 % lidí. A půjčovat si budou i ti, kteří už nějaké půjčky mají. Předlužení lidé se dostávají do dluhové pasti, někteří končí osobním bankrotem a musí se spokojit s životním minimem.