Neustále stoupající ceny potravin nutí lidi šetřit na těch nejzákladnějších výdajích – na jídle. Supermarkety sice nabízejí nárazové slevové akce, kdo chce ale opravdu ušetřit, ten se může na nákup vydat do sítě Levných potravin.

V nich se dá sehnat zboží za podstatně nižší ceny než v běžných obchodech. Většinou jde o potraviny, kterým brzy končí doba použitelnosti či trvanlivosti, Vetráková a dodává, že nakupovat sem rozhodně nechodí jen nejslabší sociální vrstvy.

Levné jídlo s blížícím se datem spotřeby tu nakupují maminky na mateřské, důchodci, studenti, ale i slušně vydělávající ženy a muži středního věku. Platit se tu dá i stravenkami.

Co se tu dá koupit? Třeba podmáslí za 10 Kč, játrovou paštiku za 8 Kč, půllitrovou neperlivou vodu za 4 Kč, sklenici červeného zelí (640 g) nebo balení ovocného čaje za 10 Kč, sklenici bio nakládaných okurek za 16 Kč, vanilkový pacholík (80 g) za 6 Kč nebo tuk na pečení za 15 Kč. Z drogerie zákazníky nejvíc lákají aviváže po 25 Kč nebo šestikilové balení pracího prášku Persil za 250 Kč.

Potraviny tu prý navíc podléhají přísným kontrolám ze strany inspekce a mít tu něco prošlého by byl průšvih. „Zboží tu má trvanlivost třeba ještě dva až tři měsíce. U čerstvých potravin jako jsou jogurty, sýry, smetany a podobně to chodí tak, že mi zavolají z velkoobchodu s nabídkou třeba tří kamionů zboží, které projde za pár dnů. Já si objednám kamion jogurtů a ty tu pak místo deseti korun prodávám za pět,“ vysvětluje Pavlína Vetráková.

Kolik kde za potraviny zaplatíte?

Zboží Cena v Levných potravinách Cena v supermarketu Rozdíl v Kč
podmáslí 10 Kč 11 Kč 1 Kč
játrová paštika 8 Kč 12,90 Kč 4,90 Kč
voda 0,5 l 4 Kč 10,90 Kč 6,90 Kč
červené zelí 10 Kč 16,50 Kč 6,50 Kč
ovocný čaj 10 Kč 33 Kč 23 Kč
nakládané okurky 16 Kč 28 Kč 12 Kč
vanilkový pacholík 6 Kč 13 Kč 7 Kč
tuk na pečení 15 Kč 20 Kč 5 Kč
aviváž 25 Kč 65 Kč 40 Kč
prací prášek 250 Kč 420 Kč 170 Kč

Jak jsou potraviny značeny?

Každá potravina musí být čitelně označena datem použitelnosti. To se dělí na:

Datum spotřeby – Po jejím uplynutí se výrobek už dál nesmí prodávat, potravina může být zdravotně závadná. Dbát na dobu spotřeby byste měli hlavně při nákupu mléčných a masných výrobků.

Doba minimální trvanlivosti – Po jejím uplynutí potravina není závadná, ale může mít například změněnou chuť. Prodejce musí zákazníka na takové zboží upozornit, neručí ale za jeho kvalitu.

Po uplynutí minimální trvanlivosti se nejvíc kupují sušenky, čokolády, čaje, instatní polévky, konzervy a ovocné koncentrované džusy.

Fotogalerie
4 fotografie