Na své si přijdou milovníci klasického umění i příznivci nového cirkusu a pouličních happeningů. Objevovat můžete i skryté půvaby čtvrtého největšího města České republiky. V Plzni žije bezmála 170 tisíc obyvatel a letos se rozroste o dalších 20 tisíc návštěvníků.

Středobod všeho dění

Plzeňské náměstí Republiky s chrámem sv. Bartoloměje.
Autor: www.plzen2015.cz
Pro setkávání všech lidí žijících kulturou vznikl Meeting Point. Dočasná stavba na náměstí Republiky je novým bodem na mapě Plzně, slouží jako zdroj informací o projektu, místo pro nákup vstupenek, propagačních předmětů i pro občerstvení, prostor pro debaty, výstavy i hudební produkce. Zahraniční turisté zde mají
možnost ochutnat pochoutky z Plzeňského kraje včetně světoznámého piva, tuzemští návštěvníci zase kousek Evropy. Terasa na Meeting Pointu navíc nabízí krásný výhled na jedno z největších náměstí u nás, kterému dominuje chrám sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v ČR (103 m). Díky projektu Plzeň EHMK 2015 dostala zbrusu nové zvony.

Z ráje rovnou do pekla

Plzeň připravila na letošní rok, kdy je vyhlášeným evropským městem kultury, spoustu zážitků.
Autor: www.plzen2015.cz
Dalšími místy setkávání v plzeňském kulturním ráji jsou nově otevřené prostory wo-co husovka v budově bývalého gymnázia na Husově náměstí
(tvůrčí dílny), Depo Cukrovarská (výtvarné ateliéry a výstavy) či Papírna u Radbuzy (multifunkční prostor). Za divadlem, na koncerty i výstavy můžete vyrazit také do starého známého Kulturního domu Peklo v Pobřežní ulici. Plzeň je prvním českým městem, které si po revoluci postavilo nové kamenné divadlo. Stavba Nového divadla trvala dva roky, právě jako součást projektu Evropské hlavní město kultury, a od loňského září se v něm hraje činohra, opera, balet i muzikál. Západočeská metropole totiž žije kulturou nejen v roce 2015.

TIPY:

* Vlajkovou lodí projektu je též unikátní výstava nazvaná Ateliér Jiřího Trnky.

* Veškeré informace o programu získáte na www.plzen2015.cz

Fotogalerie
7 fotografií