Provence je nádherná, zamiluje si ji snad každý.
Autor: profimedia.cz
Provence si musíte vychutnat. A tak hned vyražme do kuchyně. Gastronomií je totiž Provence přímo proslulá. Jistě znáte provensálské koření, což je směs z tymiánu, majoránky, rozmarýnu a bobkového listu. A právě tohle koření dodává chuť mnoha zdejším jídlům.

Určitě ochutnejte místní rybí polévku, kterou tu servírují s bílým chlebem pomazaným ostrou česnekovou majonézou s feferonkmai. Zdejší kuchyně je také proslulá lanýži, které ze země dobývají cvičení psi. Prý nejsou tak žraví jako dříve využívaná prasata...

Provence miloval také Miroslav Horníček (+84), který napsal, že se tam cítí jako doma, jako ve svém dětství, i když tam jel poprvé až ve svých čtyřiceti letech. Díky tomu také vznikla knížka Listy z Provence, v níž s humorem sobě vlastním líčí svou pouť voňavou zemí.

Rady na cestu

Doprava:

Nejsnazší je letět do Marseille (zpáteční letenku včetně poplatků koupíte i pod 3000 Kč) a tam si půjčit auto. Je dobré rezervovat si vůz ještě před dovolenou přes internet. Za týden zaplatíte kolem 350 euro (cca 9555 Kč). Pokud se vydáte z Česka, od našich hranic ujedete cca 1250 km.

Ubytování:

Je výhodné na venkově – skoro v každé vesnici najdete nabídku hostinských pokojů se snídaní, v nichž dvoulůžkový pokoj pořídíte do 90 euro za noc (cca 2460 Kč). Místní ubytovny nebo hostely jsou ještě levnější – stojí kolem 50 euro za pokoj a noc (cca 1365 Kč).

Co stojí za to vidět:

Arles

V Arles je amfiteátr z dob římských.
Autor: profimedia.cz
Město, které založili Římané (a ještě dnes v něm najdete na ně památky, například amfiteátr) prý má nyní stejně obyvatel jako před naším letopočtem (kolem 55 000). Je proslulé býčími zápasy, ale i módou a fotografi ckými ateliéry.

Tip: Poblíž něj jsou i malebná městečka známá z francouzských románů – např. Tarascon spojený s legendou o sv. Martě.

Avignon

Objevte staré papežské město Avignon. Zdejší městské hradby s věžičkami a cimbuřím ze 14. století jsou skoro pět kilometrů dlouhé.
Autor: profimedia.cz
Objevte staré papežské město Avignon. Zdejší městské hradby s věžičkami a cimbuřím ze 14. století jsou skoro pět kilometrů dlouhé. Nad okrajem města se pak tyčí obrovský Papežský palác, který vystavěly čtyři hlavy katolické církve ve středověku. Nyní palác patří státu a je přístupný veřejnosti (obvykle 9–18 hodin, vstupné 7–10.50 euro – cca 191– 287 Kč).

Tip: Pokud budete mít štěstí a přijedete sem v polovině července, zažijete úžasný divadelní festival, jehož se často účastní i čeští umělci. Má neopakovatelnou atmosféru, hraje se ve dne v noci, uvnitř paláce i na mimořádně atraktivních

Marseille

Vláda věnuje Marseille velkou pozornost a obnovuje ho.
Autor: profimedia.cz
Největší město oblasti mělo v minulosti špatnou pověst jako bydliště přistěhovalců a nepořádku. Nyní mu francouzská vláda věnuje mimořádnou pozornost a vkládá miliardy do projektu za jeho vylepšení.

Tip: Za pozornost stojí zdejší bazilika Notre-Dame de la Garde nebo nové muzeum evropské civilizace a Středozemního moře.

Camargue

Záplavová oblast delty řeky Rhôny je pozoruhodnou rostlinnou a živočišnou říší.
Autor: profimedia.cz
Záplavová oblast delty řeky Rhôny je pozoruhodnou rostlinnou a živočišnou říší. Má rozlohu 95 000 ha. Je to přírodní park, v němž se střídají laguny s náspy a hrázemi.

Tip: Ohromí vás obrovská hejna růžových plameňáků stejně jako stáda divokých koní – pravda, za ty roky už si na turisty dost zvykli. Částečně oblast můžete projet lodí.

Fotogalerie
5 fotografií