Jarní počasí je na poznávání a brouzdání městy ideální, zvlášť pro ty, kterým vadí horka. Češi nejčastěji vyjíždí na třídenní pobyty s cestovní kanceláří autobusem.  Za zájezd, v jehož ceně je ubytování, doprava, služby průvodce a program se vstupy, zaplatí maximálně 6 až 7 tisíc korun.

Letenky letí

Dobře se ale prodávají i letenky. „Letošní velikonoční svátky zvýšily prodeje letenek o více než třetinu,“ uvádí Josef Trejbal z portálu Letuška.cz. Průměrná cena za zpáteční letenku do evropských destinací je na velikonoční svátky kolem 5 200 korun.

Paříž je stálice

Podle zástupců cestovních kanceláří je největším hitem už dlouhodobě zájezd do Paříže, zpravidla spojený s návštěvou zámku a zahrad ve Versailles nebo návštěvou Disneylandu. „Čeští klienti vyhledávají zájezdy s co nejvíce zážitky za co nejméně peněz. Také zaznamenáváme v tomto období rostoucí poptávku po speciálních poznávacích zájezdech, tedy zájezdech na míru,“ říká Kateřina Petříčková, tajemník Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Hitparáda zemí:Kam cestujeme nejčastěji?

1.     Francie

Romantické město nad Seinou vede, ale frčí taky okruhy po Normandii, Bretani, Provance a Francouzské riviéře.

2.     Itálie

Itálie
Autor: profimedia.cz,scom
Oblíbené jsou okružní zájezdy s návštěvou  Říma, Neapoli, Florencie, Benátek a Toskánska.

3.     Maďarsko

Budapešť je na jarní procházky ideální. Zvlášť když je můžete proložit saunováním a napařováním v lázních.

 4.     Španělsko

Barcelona je přístavní město, kde najdete pláž, Středozemní moře, architektonické skvosty  slavného Gaudiho a nespočet tapas barů.

5.     Anglie

České turisty lákají nejen výprodeje, ale i cenově dostupné letenky nízkonákladových společností.

Londýn
Autor: profimedia.cz,scom

6.     Rakousko

Vídeň, kam Češi jezdí většinou autem, autobusem nebo i vlakem, není populární jenom o vánočních trzích.

Na 300 tisíc turistů navštíví Česko

Období Velikonoc patří hned po Vánocích a Silvestru k vrcholům turistické sezony v České republice. Letos k nám má zavítat 285 tisíc cizinců, 198 tisíc z nich míří přímo do Prahy.

Jaké národy k nám cestují nejčastěji? Hlavně Němci, Italové, Španělé a Francouzi. Němečtí turisté přitom chtějí kromě Prahy navštívit i lázeňská města, hodně si oblíbili taky turistiku v Krkonoších. V posledních letech se u nás roztrhl pytel s ruskou klientelou, která míří už 27. dubna, v tomto období jsou hotely například v Karlových Varech naprosto plné.