Deset pravidel Mezinárodní lyžařské federace (FIS) pro chování na sjezdových tratích je právní předpis, podle kterého by se měli řídit všichni lyžaři a snowboardisti, ať už si užívají zimní radovánky v Krkonoších, Beskydech nebo Alpách. Co se stane, když předpis dodržovat nebudete? Pokutu vám sice nikdo nenapaří, ale může vás bez okolků vykázat ze ski areálu nebo vám sebrat už zaplacený skipas. Pravidla slouží kromě bezpečnosti lyžařů taky k tomu, aby se snadněji určil viník nehody.

1. Neohrozíš bližního svého

Chovejte se tak, abyste neohrožovali někoho jiného. To znamená, že nebude šermovat hůlkami, budete nosit správně lyže na rameni, nebudete si z lidí na sjezdovce dělat slalom, dáte prostor dětem a začátečníkům apod.

2. Značení respektovat budeš

Značky nejsou na sjezdovce pro srandu králíkům, jakmile je uvidíte, zpomalte. Při porušení značek jste v tom sami, zapomeňte na pojištění. Dejte pozor na spadlé značky nebo provazy, nemusí být vidět.

3. Svoji stopu správně zvolíš

A to tak, abyste neohrožovali lyžaře jedoucího před vámi. Při předjíždění tedy myslete na nepředvídatelný pohyb lyžaře před vámi, sledujte směr a rychlost jeho pohybu, dejte pozor na nečekané zabrzdění, nepředjíždějte těsně na kraji sjezdovky, hlídejte si záda, klidně průběžně zastavujte.

4. Opatrně předjíždět budeš

Předjíždět se může shora nebo zespodu, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru. Pozor na dlouhé rychlé oblouky, nemusíte vidět šusaře shora, dívejte se i do stran, nejen dopředu, a nezapomeňte, že i když vidíte lyžaře nebo snowboardistu, on vás vidět nemusí.

5. Pomoc bližním poskytneš

Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinný poskytnout první pomoc. Při nehodě se dotyčných zeptejte na jejich stav, zavolejte horskou službu, sledujte základní životní funkce. Ze všeho nejdřív ale nehodu označte zkříženými lyžemi.

6. Překážet na svahu zbytečně nebudeš
Helma je pro děti povinná, mít by ji měli ale i dospělí
Autor: profimedia.cz

Nezdržujte se na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Jestli upadnete, uvolněte místo co nejrychleji. Po pádu sledujte, kdo jede shora, nazouvejte a zouvejte se u kraje sjezdovky, zastavujte vždy nad zlomem sjezdovky. Když už musíte zastavit v zatáčce, tak jen na jejím vnějším okraji. Nestůjte pod ledovými plotnami nebo boulemi.

7. Jízdu svou přizpůsobíš

A to svým schopnostem, terénním, sněhovým a povětrnostním podmínkám i hustotě provozu. Jako začátečník nejezděte na černou, udržujte vzdálenosti, v jakých umíte zabrzdit. Když je mlha nebo hustě sněží, jeďte pomalu, před zlomem nebo zatáčkou sjezdovky vždy zpomalte.

8. Okraje sjezdovky držet se budeš

Při stoupání nebo sestupování pěšky používejte okraj sjezdové tratě. Na trati se jezdci těžko uskakuje, uprostřed vás nikdo nečeká. Při kraji choďte i pro ztracené věci, a vždy sledujte, kdo jede shora.

9. Na odstup pamatuj

Udržujte si dostatečný odstup od lyžaře, který jede před vámi. Když se mu budete lepit na paty, nemusíte včas zabrzdit při jeho zpomalení a nehoda je na světě.

10. Údaje své bez zdráhání poskytneš

Ať už jste svědek, nebo účastník nehody, musíte v případě úrazu prokázat své osobní údaje. Proč? Vaše svědectví může poškozenému pomoci, některá zranění se zjistí až později a těžko pak něco dokážete. Nikdy od nehody neujíždějte a spolupracujte s horskou službou.

...a tři další dobré rady:

Bez pojištění na hory nejezděte

I když podle pojišťoven počet zodpovědných lyžařů rok od roku stoupá, pořád je dost takových, kteří při výjezdu do zahraničí kašlou na cestovní pojištění. Jednoduše se spoléhají na členství v Evropské unii, jenže to jim je k ničemu. Evropský průkaz zdravotního pojištění jim totiž náklady na případné ošetření nepokryje. Platí totiž jen ve státních zařízeních a nezahrnuje převoz do nemocnice. A když navíc nepojištěný lyžař náhodou zaviní nehodu na sjezdovce a někoho při ní zraní, může se spoluúčast vyšplhat do statisícových čísel!

I na sjezdovkách jsou značky
Autor: profimedia.cz
„Například zlomená noha vyžaduje transport ze sjezdovky, převoz do nemocnice, léčení. To může přijít i na půl milionu korun, vypočítává Ondřej Rušikvas z ERV pojišťovny a doplňuje, že pokud nepojištěný lyžař zraní někoho jiného, třeba tím, že ho srazí na sjezdovce a on se nechá ošetřit, mohou jít škody do milionů.

Pojištění čtyřčlenné rodiny na týden v horách vyjde průměrně na 1200 Kč. Pro porovnání je to cena jednoho dne stráveného na sjezdovce se skipasem. Pokud budete lyžovat jen na vyznačených sjezdovkách, pak stačí „obyčejné“ pojištění na lyže. „Každopádně bych doporučoval zvolit limity na léčení minimálně 2 miliony a nezapomeňte na pojištění odpovědnosti za škodu, to by určitě mělo mít limit alespoň jeden milion korun pro škodu na zdraví,“ doplňuje Vlastimil Divoký z ERV pojišťovny.

Na alkohol zapomeňte

Víte, že když budete pít alkohol, nemusí vám pojišťovna vyplatit pojistku v plné výši? Alkohol na svah, stejně jako na silnici, nepatří. Jestli neodoláte svařáku nebo grogu na zahřátí, nechte si ho až na konec lyžování, nebo si po jednom drinku dejte alespoň hodinu pauzu.

Bez helmy na lyže ani ránu

V Itálii a velké části Rakouska jsou helmy povinné a její nenošení si můžete odskákat tučnou pokutou. Na našich horách ji musí mít všichni do 18 let věku, nosti by ji měli ale i dospělí. Myslete na zdraví celé rodiny a používejte helmu. Můžete tak předejít opravdu vážným úrazům s trvalými následky.