Týden po Vánocích patří v Alpách mezi obzvlášť nabitou sezónu. Lidé z celého světa si leckdy už rok dopředu rezervují ve stovkách zimních střediscích hotely nebo chaty. Na výběr je mnoho destinací a své si zde najde snad každý turista.

Tak třeba lyžařské městečko St. Anton přitáhne hlavně milovníky mejdanů a zábavy, kteří nemají nouzi o peníze. Náročnější lyžaři zase uspokojí touhu po adrenalinu v lyžařském resortu Galtür, kde mohou z pěkně upravených červených sjezdovek volně přejíždět do hlubokého sněhu a užívat si slalom v závějích. V nejkrásnějších rakouských vesnicích Alpbachu a Lechu si vychutnají idylický klid hlavně starší páry a skoro všude najdou skvělé prostředí rodiny s dětmi.

Pokud budete pobývat nedaleko Salzburgu, udělejte si na Silvestra jednodenní výlet do „Mozartova města“, neboť nikde v celém Rakousku nezažijete impozantnější novoroční oslavy a ohňostrojové show.

Rakušané nezapřou zálibu v tradicích

K rakouskému Silvestru tradičně patří popíjení punče, lití olova k věštění osudu nebo pálení vápenné malty k zahnání zlých sil. Silvestrovská hostina je zasvěcena prasátku, které je pro Rakušany symbolem štěstí. Kromě pečeného selete se u stolu podávají cukrovinky vytvarované do podoby tohoto domácího zvířete. Jimi naši jižní sousedé obdarovávají své blízké. Na závěr silvestrovského chodu se na čtyřech listech servíruje mátová zmrzlina.

Zajímavou silvestrovskou tradicí se mohou pochlubit v tyrolské vesnici Achenkirchu, kde po poledni skáčou odvážlivci za hlasitého povzbuzování tří tisíců diváků do ledově studeného jezera a plavou k ledovcové kře, k níž je připevněn zvon, který pak rozezvoní.

Do nového roku s ohňostroji a waltzem

V mnoha zimních střediscích, jako třeba ve skiareálu Hochötz nad údolím Ötztal nebo v Mayrhofenu v centru Zillertalu, můžete přivítat nový rok dva tisíce metrů nad mořem a mít odtud velkolepou podívanou na ohňostroje odpalované dole v údolích.

Lyžařské středisko Kitzbühel zahajuje svůj pyrotechnický maraton už 30. prosince v šest hodin večer ve vesnici Reith a pokračuje následující den doprovázen lyžováním s pochodněmi a koncerty  v Jochbergu. Celá show pak končí ještě mohutnějšími salvami ohňostrojů v cílové čáře světově proslulého sjezdu na Hahnenkammu.

V rakousko-švýcarském areálu Ischgl se ohňostroje zapalují až šest minut po půlnoci poté, co dozní údery zvonu Pummerin, které z chrámu svatého Štěpána ve Vídni přenášejí do celého Rakouska všechny televizní stanice. Pak se pustí Straussův valčík „Na krásném modrém Dunaji“ z operety Netopýr a Rakušané se do nového roku doslova protančí. Vy se však v Rakousku můžete do roku 2014 i nádherně prolyžovat.