Řada z těch, kteří se v embéčku kdy svezli, neodvratně propadli kouzelnému úsměvu, který na předku tvoří světla a maska. O sportovně elegantních letkách na zádi ani nemluvě. Vždyť právě tímto vozem jezdily celé generace na letní dovolené do Jugoslávie a na Rujánu, na rodinné výlety na Trosky i do Moravského krasu, za prvními láskami i do porodnic.

Nadčasový a vyspělý motor udivoval spotřebou do 6 až 7 litrů na 100 kilometrů, a dělal tak z vozu ideálního společníka na dlouhé cesty. Interiér poskytoval nadstandardní pohodlí a za pomoci sklopných koženkových sedaček, ze kterých šla v případě potřeby udělat i pohodlná postel, se stával svědkem lásek i praktickou ložnicí na kolech. A když se embéčko rozbilo, v každé ulici se našel někdo, kdo ho dokázal opravit.

Dodnes nepřestává okouzlovat propracovaný design a vychytávky jako jsou víčko nádrže skryté pod ozdobným znakem automobilky, nebo kolo rezervy zapasované do sklopné přední masky. I tato drobná kouzla z něj dělají legendu.

Embéčko kromě ukázkové spotřeby, vyspělé techniky a perfektního zpracování mělo i své mouchy. Nebyly časté a dnes je považujeme jen za zpestření rodinných historek, ale tehdejší řidiči se s nimi něco navztekali. Kupříkladu špatně zavřené víko kufru hrozilo, že se při dálniční rychlosti otevře a znemožní řidiči výhled a víčko nádrže ne a ne zacvaknout do zavřené polohy. Samostatnou kapitolou bylo i šnekové řízení, které když se opotřebovalo, vyžadovalo po řidiči neustálé kmitání volantem zleva doprava, aby udržel vůz v přímém směru. Kdo by to ale jinak spolehlivému členu rodiny neodpustil.

I z dopisů, které přišly do redakce, je zřejmé, že pokud vám už neparkuje v garáži, má vyhrazené místo ve vašich vzpomínkách. Tu na výměnu kola jako u Jozefa Hutyry z Bratislavy, tu na svatbu, při níž rodiče dostali embéčko darem, jako v případě Lenky Firuze, nebo na cestu do Jugoslávie, kterou s embéčkem absolvovala i Hana Skřivanová. Vztah k vozu potvrzují i jména, která jste embéčkům dávali. Lízinka, Hugo či Žofie. I tihle plechoví členové rodiny slaví narozeniny.

Více o technice, radostech i strastech legendárního vozu si přečtěte v úterním vydání tištěného deníku Blesk.

Vzpomínáte na krásné chvíle s embéčkem? Říkali jste vašemu autu mazlivým jménem? Oprašte fotografie, pošlete je do redakce Blesk.cz na mail tip@blesk.cz a oslavte narozeniny legendárního vozu s námi.