Zaměstnavatel panu Liškovi letos v únoru poskytl vůz, aby zajel vyřídit pracovní záležitost. Cestou na zledovatělé silnici u Klatov dostal smyk a čelně se srazil s protijedoucím vozidlem. Po příjezdu policie byl Jiří podroben zkoušce na alkohol, která byla negativní. „Podle mého názoru nehodě nešlo zabránit,“ říká Jiří. Kdo nese zodpovědnost?

Policie Jiřího označila jako viníka autonehody, neboť prý nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky. Zaměstnavatelův vůz Ducato byl silně poškozen, stejně jako protijedoucí vozidlo BMW. „K nehodě jistě přispělo počasí a fakt, že auto nemělo na zadních kolech zimní pneumatiky. Aby toho nebylo málo, nemělo zaplacené ani povinné ručení,“ říká Jiří. Policie na místě řidiči udělila pokutu 1000 korun, kterou Jiří v termínu uhradil.

Při nehodě se Jiří zranil na pravé ruce a po ošetření v nemocnici zůstal v pracovní neschopnosti. Výplatu prý nedostal. „Počkal jsem ještě jeden měsíc, a pak jsem dal výpověď pro neplacení mzdy,“ vypráví Jiří. Firma prý měla v té době problémy a byla ve zpoždění s vyplácením mzdy. „Vyzval jsem písemně zaměstnavatele, aby mi vyplatil dlužnou částku, místo toho po mně začal vymáhat náhradu za zničené auto,“ říká Jiří.

Zaměstnavatel Tomáš Petráň: Nehodu zavinil, ať platí

„Pan Liška do policejního protokolu přiznal, že nehodu zavinil, proto jsme mu neuznali pracovní úraz,“ říká podnikatel Petráň. „Tvrdil, že jel pomalu, škoda na vozidlech ale odpovídá mnohem vyšší rychlosti. Způsobil škodu 45 000 korun na našem vozidle a 120 000 na protijedoucím BMW. K lékaři šel navíc až druhý den,“ popisuje situaci Petráň.

„Peníze jsme mu vyplatili, ale započetli jsme mu část dluhu, zbývá doplatit za naše auto 20 000 korun a budu si nárokovat i poměrnou část za poškození protijedoucího BMW. Nedopatřením se stalo, že zákonné pojištění bylo propadlé, a tak jsem celou škodu zaplatil z vlastní kapsy,“ přiznává podnikatel.

Povinné ručení všichni povinně!

Pokud pojištění nemáte, zaplatíte veškeré škody, tedy na majetku, újmu zdraví i ušlý zisk poškozeného. Sankce za nepojištěné vozidlo zapsané v registru je 5000 až 40 000 korun.

Když vám nedají výplatu

Zaměstnanec může podat okamžitou výpověď, pokud mu není doplacena mzda ani v měsíci následujícím. Pak zaměstnanci náleží i odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku.

Zimní pneumatiky jsou povinné pouze na některých úsecích

Pokud byla na vozovce v době dopravní nehody souvislá vrstva ledu v místech, kde zimní obutí povinné nebylo, a bylo předvídatelné, že je třeba přizpůsobit jízdu povětrnostním vlivům, šla by tato nehoda co do nákladů k tíži zaměstnance. V místech s povinným zimním obutím, za zhoršených povětrnostních podmínek, by přicházelo v úvahu spoluzavinění na straně zaměstnavatele.

Rozhodne soud

Pokud byl viníkem nehody zaměstnanec, může si podle právníka Petra Nováka ze společnosti Vaše nároky zaměstnavatel nárokovat náhradu škody způsobenou nedbalostí. Ne však více než čtyřapůlnásobek jeho průměrného měsíčního výdělku. Ovšem pouze tehdy, pokud byla uzavřena v pracovní smlouvě dohoda o srážkách ze mzdy.

„Pokud ve smlouvě žádná dohoda není, může provést zaměstnavatel srážku jen na základě soudního rozhodnutí,“ říká Novák. „Zaměstnanec může také upozornit inspektorát práce, který zváží míru zavinění zaměstnavatele,“ dodává.

Pohledávku za nevyplacenou (strženou) mzdu musí pan Liška vymáhat soudně. „I pan Petráň může zažalovat zaměstnance za náhradu škody. Soud bude zkoumat míru zavinění obou stran,“ říká právník Petr Novák.

Fotogalerie
9 fotografií