V jednom domě žijí dvě rodiny. Rodina paní Marcely v přízemí, v horním patře staří manželé, kteří se věnují chovu včel. Každá z rodin vlastní ideální polovinu přilehlého pozemku. Marcely rodině včely vadí.

„Stačilo by, kdyby včelín přestěhovali na druhou stranu domu, na obecní pozemek. Je tam les a louka,“ říká Marcela. Spolubydlící o tom nechce ani slyšet, včely jsou jeho koníčkem od útlého mládí a má je na zahradě pěkně na dosah.

Včely jsou v přírodě nepostradatelné a lidem prospěšné, přesto jejich chov má pro lidi žijící v jejich bezprostřední blízkosti určitá úskalí. „Vlastník včel nás omezuje nevhodným umístěním včelstev na naší zahradě, musíme se mít stále na pozoru,“ říká Marcela.

Při sekání trávy nebo věšení prádla je jich všude plno. Piknik nebo grilování na zahradě nepřipadá v úvahu. „Mám stále u sebe odpuzovač hmyzu, vypadá jako pálka na tenis,“ ukazuje Marcela.

„Chceme mít doma klid a užívat zahradu, jak se nám zlíbí. Už jsem dostala mnoho žihadel,“ vypráví Marcela. V poslední době se u ní projevila alergická reakce a musela navštívit lékaře. Podle zákona včelaři nemůže být zakázáno chovat včely, jestliže učiní taková opatření, aby ostatní uživatelé pozemku nebyli nadměrně omezováni.

Problém je právě ve formulaci tohoto usnesení. Raabovým to nadměrné připadá, sousedům nikoli. Pokud domluva mezi sousedy není průchodná, pak nezbývá než oslovit město a Policii ČR a podat oznámení na obecní ohrožování.

„Stěžovali jsme si už všude, ale nemáme nikde zastání,“ stěžuje si Marcela. Proto se rozhodla oslovit Ombudsmana Blesku a jeho tým právníků, aby vyjádřili svůj názor, zda je možné požadovat odstranění včelstev ze společné zahrady.

Soužití těchto dvou rodin je problematické

Sousedé včelaři se vyjádřili prostřednictvím právní zástupkyně: Jana Roušalová, advokátka manželů Houserových

„Klient chová včely mírného a nebodavého plemene. V přilehlém okolí se nachází i další včelaři a nelze určit, které včely komu patří,“ říká advokátka Roušalová. „Včelín je umístěn na garáži. Před garáží se navíc nachází vzrostlý strom. To zajišťuje, že včely se volně rozlétnou a nenalétávají přímo na pozemek, což je dostatečné opatření chránící před nalétáváním včel a žádné další opatření není nutné,“ vysvětluje advokátka.

Včelař by se měl ptát!

Český svaz včelařů, právník Mgr. Yvona Bartošová

„Pokud by se jednalo pouze o sousedy, situace by byla jiná, ale pokud jsou Raabovi spolumajiteli pozemku, měl by mít vlastník včel jejich souhlas k umístění včelstev,“ říká Bartošová.

Má spolubydlící právo obtěžovat vás včelami?

„Ano, má právo vás obtěžovat včelami i křikem dětí nebo zápachem septiku, který zrovna čistí, a to v míře přiměřené poměrům,“ říká Roman Moussawi. Stejně tak vy máte právo obtěžovat jeho a na druhou stranu, všichni máme právo bránit se proti každému obtěžování.

Může někdo zakázat včelaři včelín?

Ano, a to pokud by obtěžoval okolí nad míru přiměřenou poměrům. „O tom, co je a není přiměřené, může rozhodnout jedině soud!“ dodává Moussawi. Pokud je například soused těžký alergik a včely ohrožují jeho život, soud nejspíš rozhodne proti včelaři.

Fotogalerie
7 fotografií