Vše začalo již v roce 2008, kdy se sousedé pana Lancingera rozhodli přistavět obytnou část domu na původně hospodářskou budovu. „Stavba se vleče a nepořádek zůstává,“ stěžuje si pan Lancinger. Dům sousedů totiž stojí až na hranici s jeho pozemkem. „Kazí mi výhled, stavba je nevzhledná, nová střecha přesahuje za plot,“ vypočítává důchodce problémy. „Voda a sníh v zimě se mi hromadí na pozemku,“ dodává.

Důchodce měl navíc podezření, že stavba vzniká bez stavebního povolení. Podal stížnost na místní stavební úřad. Stížnost byla projednána a na místě provedl stavební úřad kontrolu. „Soused musel zajistit okapy, ale na vše ostatní vydal úřad povolení se zpětnou platností,“ podivuje se senior nad přístupem stavebního úřadu.

„Slušní lidé se téměř vždy domluví,“ říká právník Roman Moussawi. „Na neslušnost je ale i nový občanský zákoník krátký,“ dodává. Právě neochota, nedůvěra a neschopnost si věci vyjasnit odstartovaly sérii dalších problémů. Když sousedé provedli na zahradě vrt, pan Lancinger měl obavy, že jednají bez povolení.

„Jen mě odbyli s tím, že jde o zkušební vrt a na ten žádné povolení nepotřebují,“ tvrdí senior. „Tekla mi z kohoutku zakalená voda, tak jsem podal stížnost na hygienickou stanici,“ vypráví pan Lancinger. V tomto případě však nepochodil. Pracovnice hygienické stanice odebrala vzorky vody a úřad vyhodnotil stížnost jako neoprávněnou.

Stejně to dopadlo na odboru životního prostředí, kam důchodce podal stížnost za poškozování životního prostředí spalováním nevhodných materiálů a zápachem. Přivolaná kontrola žádná pochybení nezjistila. Pan Lancinger má pocit, že prošetření stížností se protahuje, problém potom není aktuální a sousedé zatím zajistí nápravu. „Zvažuji, že podám stížnost na úřady za záměrné zdržování při řešení mých podnětů,“ říká důchodce.

Rada Ombudsmana Mgr. Lukáše Zeleného: Kde nepomáhá dohoda, musí přijít soud

Při mnoha sousedských sporech je vždy těžké posoudit, kdo je v právu. Zda pan Lancinger, nebo sousedé, kteří jsou vystaveni neustálým kontrolám. „Pan Lancinger se může bránit prostřednictvím správních orgánů, jak dosud činí, nebo prostřednictvím žaloby k soudu,“ říká právník Lukáš Zelený. Pokud soud rozhodne, že sousedé obtěžují pana Lancingera v míře nepřiměřené místním poměrům a zároveň podstatně omezují obvyklé užívání jeho pozemku, nařídí sousedům, aby se zdrželi takového jednání. V opačném případě se ale musí senior připravit na to, že náklady na soud uhradí sám.

Mgr. Lukáš Zelený
Autor: archiv Blesku

Rada Ombudsmana Mgr. Romana Moussawiho: Zakopejte válečnou sekyru

Soudní proces je vždy zdlouhavou a finančně nákladnou záležitostí. Šanci na výhru u soudu máte jen v případě, že je obtěžování souseda takzvaně nad míru přiměřenou poměrům! Podle právníka Romana Moussawiho je lepší pokusit se se sousedem dohodnout. „Zajděte za ním a zkuste si v klidu promluvit o tom, jak moc vám jeho chování komplikuje život. Snažte se společně najít nějaké řešení, které by vyhovovalo oběma stranám,“ radí Moussawi. Pokud ústní pokusy nevyšly, sepište takzvanou předžalobní výzvu. V ní souseda vyzvěte, aby vás přestal obtěžovat svým chováním, a upozorněte ho, že jinak se budete domáhat svých práv před soudem. Dopis pošlete doporučeně, ať máte v ruce důkaz.

Mgr. Roman Moussawi
Autor: Foto Blesk - Mária Rušínová

Fotogalerie
10 fotografií