Za miniaturní byt 1+1 si Robert P. naúčtoval 7 500 korun měsíčně. Nájemné činilo čtyři tisíce, zbytek služby. S tím invalidní důchodkyně Anděla Wozniaková (66) žádný problém neměla. Ani s kaucí ve výši 20 tisíc, kterou musela před nastěhováním složit. „Když jsme smlouvu podepisovali, byl jako milius. Vstřícný a usměvavý. Po několika měsících přišla naprostá změna. Omezoval mě ve všech směrech. Dva měsíce před vypršením roční smlouvy mi řekl, že ji neprodlouží,“ říká paní Anděla.

Vracet odmítl

Postižené nájemnici nezbylo, než se se situací smířit a hledat si nové bydlení. „Jelikož jsem měla strach o kauci, volala jsem mu, aby si ty poslední dva nájmy strhl z ní. Souhlasil,“ vzpomíná nájemnice. Pak ale začalo jít do tuhého. Pronajímatel se začal cukat. Kauce byla 20 tisíc korun, takže nájemnice počítala s tím, že pokud si z ní nájemce strhne 15 tisíc za dva poslední nájmy, měl by jí vrátit 5 tisíc korun. Plus přeplatky na energiích, které čítaly 2 697 korun. To se ale notně přepočítala. Pronajímatel s ní přestal komunikovat a nechtěl nic řešit.

Na písemnou žádost nereagoval

„Jsem hodně trpělivá a důvěřivá. Téměř osm tisíc korun je ale pro mě hodně peněz,“ vysvětluje paní Anděla důvod, proč se rozhodla o své peníze bojovat. Majiteli bytu proto zaslala dopis, ve kterém žádala o vrácení zbylé části kauce a přeplatku za služby. Její dopis zůstal bez odezvy.

Peníze vysoudil Ombudsman Blesku

Paní Anděla se ale odmítla vzdát a o peníze se prala dál. Spolehla se na pomoc Ombudsmana Blesku, právníka Petra Nováka ze společnosti Vaše nároky.cz „Situaci jsme se napřed pokoušeli vyřešit mimosoudně. Když však majitel bytu nereagoval ani na předžalobní výzvu, přistoupili jsme k žalobě,“ popisuje právník Petr Novák. A soud dal za pravdu paní Anděle. „Soud rozhodl ve prospěch žalobkyně, tedy paní Wozniakové, a majitel bytu musel uhradit mimo 7697 Kč ještě náhrady soudního řízení,“ dodal právník.

„Panu pronajímateli jsem ukázala, že se ho alespoň někdo nebojí,“ říká paní Anděla. „Děkuji Blesku a jeho právníkům, že mi pomohli. Jsou to lidé na svém místě,“ dodává.

Majitel bytu se snažil paní Andělu oškubat, přestože byla vzornou nájemnicí. „Paní Anděla vše vždy platila řádně a včas a během obývání bytu nezpůsobila žádnou škodu, dodržela také dohodu o ukončení nájemní smlouvy,“ popisuje právník. Jenže přestože se s majitelem bytu ústně domluvila, že poslední dva nájmy, celkem 15 000 Kč, budou strženy z uhrazené kauce, chtěl po ní za údajně nezaplacený nájem smluvní pokutu 9000 korun.

Opět u soukromníka

Někdejší bydlení a současný byt Anděly Wozniakové jsou velikostně srovnatelné. Nyní platí 6 tisíc měsíčně, kauce byla pouze 2 tisíce. „S novým pronajímatelem se člověk domluví i na třetí světové válce, jak se říká,“ usmívá se invalidní důchodkyně.

Rada odborníka Blesku Mgr. Petra Nováka

Paní Anděla se na vlastní kůži přesvědčila, že důvěřivost se nevyplácí. Spolehla se na ústní dohodu s majitelem bytu a málem jí to stálo téměř osm tisíc korun. Částku, která není pro důchodce rozhodně zanedbatelná. Právník proto radí: „Co je psáno, to je dáno. Vše, na čem se s druhou stranou dohodnete, si proto nechte potvrdit písemně.“

Fotogalerie
5 fotografií