Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jedete na výlet do Anglie? Ekonomové: Neotálejte s nákupem „oslabených“ liber

Autor: ula - 
28. června 2016
06:27

Po výsledcích britského referenda se objevily velké výkyvy kurzů měn. Koruna posílila vůči britské libře, takže pokud se chystáte do Spojeného království na výlet, vyrazte co nejdřív do směnárny. Naopak turisté, kteří by rádi zavítali do USA, nejspíš zapláčou. Ekonomové se nicméně rozchází v názorech, jak to bude s kurzem libry vypadat v následujících dnech.

„Ihned po oznámení výsledků referenda libra reagovala oslabením vůči ostatním měnám,“ řekl Blesk.cz Radomíř Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE a dodal: „Brexit znamená pro Británii řadu nevyřešených otázek v rovině hospodářské i v rovině politické a britská ekonomika může v roce 2017 upadnout do stagnace a investoři budou vůči Británii velmi opatrní.“

Libra oslabila nejen vůči americkému dolaru, ale i vůči euru a také vůči české koruně. Brexit uškodil podle odborníků spíše euru.

Jak to bude s kurzem libry?

„Nyní je kurz libry výhodný,“ potvrdila ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance. Podle ní už ale nijak výrazněji oslabovat nebude, Šichtařová předpokládá, že v příštích týdnech libra dokonce posílí. Jáč se domnívá, že libra může posilovat, ale i oslabovat – vše je dáno nejistotou, která kolem Británie panuje. Podle Jana Cihláře, analytika finančních trhů, bude dokonce koruna k libře v příštích dnech posilovat, ale pak se situace otočí a na konci roku bude libra silnější než nyní.

Koruna oslabila vůči euru a výrazněji vůči dolaru. Jáč očekává, že pokud koruna dál oslabí vůči euru, bude to pouze v jednotkách haléřů. Na vývoj koruny vůči euru má ovšem vliv Česká národní banka.

Pokud jedete na dovolenou za týden nebo za měsíc, je podle Šichtařové jedno, kdy si eura nakoupíte. Kurz bude stabilní.

Šichtařová se domnívá, že v příštích měsících bude posilovat dolar. „V USA dojde ke zvýšení úrokových sazeb dříve než v Evropě a to je zásadní pro to, která měna bude posilovat,“ uvedla ekonomka. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi