Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus: Brexit zařídím. Soudruzi v Bruselu nesmí Britům házet klacky pod nohy

Autor: simao, Vera Renovica - 
27. června 2016
14:25

Bývalý prezident Václav Klaus má jako expremiér zkušenosti s dělením Československa. Právě ty by se podle nastupujícího slovenského předsednictví mohly hodit teď, když si Britové odhlasovali odchod z Evropské unie. Známý euroskeptik v rozhovoru pro Blesk připustil, že brexit v případě zájmu pomůže zařídit. „Já bych dobrovolně tuhle roli klidně převzal, kdyby mi to svěřili. Já bych to zorganizoval,“ uvedl Klaus a zavzpomínal na dobu, kdy se během půl roku pokojně rozešli Češi a Slováci.

„Já osobně, aniž jsem chtěl, jsem pochopil, že lidé v České republice a na Slovensku, zejména na Slovensku, chtějí jít sami. A chtějí zrušit Československou federativní republiku. Já osobně jsem nebyl ten největší tahoun téhle myšlenky, to byli jiní u nás v české politice. Já jsem věděl, že v tu chvíli jako ministerský předseda ČR mám mandát, povinnost, abych to co nejrychleji zrealizoval,“ podotkl Klaus v rozhovoru ve Studiu Blesk.

Klaus připomněl, že tehdy se musela řešit řada praktických otázek a podepsat na pětadvacet mezistátních smluv. Dělilo se všechno možné a rozhodovalo o věcech jako byl přechod přes hranice s pasem, či bez, status slovenských studentů na českých VŠ až po to, komu budou patřit do té doby společná velvyslanectví, zavzpomínal Klaus.

I když je Klaus známým euroskeptikem, při návštěvě v redakci Blesku přiznal, že by neváhal poradit. Podívejte se na video:

Video  Klaus: Brexit jsem ochoten zařídit.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle českého exprezidenta totiž z rozdělení Československa skutečně plyne poučení i pro současnou situaci kolem Brexitu. Klaus totiž varoval: „Já jsem věděl, že v tu chvíli se k té druhé straně musím chovat jako k partnerovi a musím dělat všechno proto, abychom v partnerském vztahu zůstali a abychom tuto otázku vyřešili pozitivně. Jestli soudruzi v Bruselu rovnou začnou nenávidět Brity a budou házet klacky pod nohy tomuto procesu, tak to nebude za půl roku, ale bude to za dva roky nebo za pět let.“

Velký rozhovor s Václavem Klausem najdete v úterním deníku Blesk. Kompletní video najdete také na Blesk.cz.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

zkzkz ( 27. června 2016 22:02 )

kupredu-leva ( 27. června 2016 17:40 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem prezidentem a vždy volíme jedině ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

ivoadler ( 27. června 2016 16:50 )

Zdeňku, už je to passé, bílý sáhib odchází, zaplať pánbu.

idmina ( 27. června 2016 16:28 )

Jo je to na Blesku, byla jsem pryč.

idmina ( 27. června 2016 16:23 )

Uf, to neměli, trencel fór ale tohle? https://www.novinky.cz/domaci/407677-prezidentskou-standartu-skupina-ztohoven-rozstrihala-na-tisic-k ousku.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa