Anime seriál Mobile Suit Gundam vznikl v roce 1979 a od té doby následovalo mnoho pokračování, spin-offů i filmů. A když nějaká frančíza naroste do takovýchto obrovských rozměrů, bez videoher se to neobejde. Herních Gundam titulů jsou mraky a stejně jako u anime nejsme schopni spočítat, kolik že jich to vlastně je. Novinka Gundam Versus je zaměřena na zběsilé bitvy gigantických robotů, které nejvíc vyniknou v online podobě.

Gundam Versus je šílenou kombinací bojovky a střílečky. Roboti mohou pálit lasery, kanóny i nesmyslně velkými kulomety na dálku, zatímco nablízko útočí plechovými pěstmi, laserovými meči nebo drsnými biči. Boční tlačítka DualShocku 4 jsou věnována šíleným a naprosto přehnaným útokům, které vzdávají poctu předloze, oslní vás a epileptikům dost možná přivodí záchvaty.

Další oslňující exploze.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Po spoustě rozdílných arénách se pohybujete vstříc útokům. Kamera zaměří nepřítele a nepustí jej z dohledu. A nevadí jí, že vidíte úplné prdlajs. Nebudete vědět, kde je nahoře a kde dole a dostaví se zbytečný zmatek. Alespoň, že jsou bitvy jako takové zábavné. Singleplayer však působí docela chudě. Navíc postrádá příběh. Trial režim skládající se z 10 žebříčků, je variací na arkádový mód.

Postavíte se v něm při několika po sobě jdoucích soubojích různým Gundamům. Ultimate mód je pak variací na známý bojovkový režim Survival. Utkáte se se zástupy robotů po 15, 30 a 50 kolech. Přestávka a možnost upgradovat přichází po každých pěti z nich. V tu chvíli se dostaví i bonusová kola, v nichž budete bojovat se specifickými řadami nepřátel či se chopíte role bossů.

Další z megaútoků.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ta pravá a nefalšovaná zábava ale přichází v online kláních, které lze hrát v uskupení 1v1, 2v2 a 3v3. Nejčastější jsou ale ta ve dvou proti dvěma. Hrát lze hodnocená klání, volné bitvy a na síti pak můžete strávit nekonečné množství hodin a porovnávat síly s ostáními hráči. Zde neexistují žádné hranice. Jen pozor na Japonce, ti u Gundam Versus tráví pravděpodobně více času než vy.

To, co fandy Mobile Suit Gundam opravdu ohromí, je množství robotů, do nichž mohou usadit ještě větší počet pilotů. Gundamů je zde téměř sto a další si můžete pořídit jako DLC. Z technického hlediska však hra příliš nevyniká. Ve skutečnosti nevypadá Gundam Versus o nic moc lépe než jeho předchůdci na PlayStation 3. Voda bez pixel shadingu nemá vlny, stromy jsou hranaté a okolí nevypadá nic moc.

Fotogalerie
20 fotografií
Gundam Versus není sice kdovíjak povedená videohra, ale špatná také není. Je pouze určena velmi úzkému okruhu hráčů, kteří ji ocení a přimhouří oči nad jejími nedostatky jako je neposedná kamera a horší grafika. Pokud je Mobile Suit Gundam vaše srdcovka, nezbývá nyní už nic jiného, než usednout do kokpitu a vydat se do bitvy. A pozor na všechny ty parpsky.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

Plusy:
Téměř 100 robotů k výběru
Šílené speciální útoky
Povedené online bitvy

Minusy:
Problémová kamera
Chudý singleplayer bez příběhu
Zastaralá grafika

 

Infobox
Datum vydání: 29. září 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Bandai Namco Games
Vydavatel: Bandai Namco Games
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ