Blesk.cz vyzkoušel dvě aplikace, které slouží jako taxametr, jsou v češtině a dokážou pracovat s českou měnou. I když narazíte v Google Play i Apple Store na celou řadu taxametrů, drtivá většina z nich nedokáže zaměřit Prahu pomocí GPS.

VAROVÁNÍ: Přesnost měření záleží na kvalitě GPS čipu ve vašem chytrém telefonu, kvalitě signálu a datovém připojení.

Testováno na mobilu: HTC Desire 500

TAXIcheck

OS: Android, Symbian, iOS (v přípravě)

Cena: Zdarma

TAXIcheck je u nás velmi rozšířenou aplikací. Je zcela zdarma a po zadání sazby za nástup, čekání a jízdu za pomocí GPS vyhodnotí při jízdě cenu. Připojení k GPS může někdy trvat delší dobu. Při jízdě aplikace rozeznává, zda jste v pohybu či zda stojíte, a podle toho vypočítá výslednou cenu.

Bohužel se nám stalo, že při jízdě GPS správně nedetekovala pohyb a nám se cena započítávala za stání, ne za jízdu. Dvakrát se navíc bez zjevného důvodu odpojila. Přitom jednou jsme přepínali na Facebook a další aplikace a fungovala bez přerušení. Vypadávala tak bez zjevného důvodu.

TAXIcheck pracuje i v offline režimu a za pomoci Google Map dokáže zobrazit správnou trasu jízdy. Po dvou testovacích jízdách jsme zjistili, že se cena zobrazená v aplikaci lišila od té taxikářovi o 15 a 9 korun. A to je dobrá tolerance. Při většina případů fungovala správně, ale brát si TAXIcheck do taxíku jako kontrolora prostě nelze.

 

TaxiAgent

OS: Android, iOS

Cena: Zdarma

Tato aplikace slouží nejenom jako taxametr, ale zároveň vám dokáže objednat taxík do 24 vteřin. Funguje především v Praze, Kladnu a Frýdku-Místku. Další města budou pomalu přibývat. Na rozdíl od TAXIchecku se musíte pro zpřístupnění více funkcí registrovat.

Vytvoříte si vlastní účet, budete si moci vybírat z konkrétních taxikářů podle profilů. Samotný taxametr je orientační a nefunguje zle. Sužuje ho ale tristně dlouhá doba připojení k GPS. Je několikanásobně delší než u TAXIchecku. Stejně tak nám taxametr v aplikaci napočítal jízdu jako státní.

Po dvou testovacích jízdách jsme zjistili, že rozdíl v ceně byl při porovnání aplikace a reálu 8 a 10 korun. Přijatelné.

 

Verdikt: Taxametry jako aplikace dokážou pomoci zjistit, zda vás taxikář nepovozil po okolí namísto toho, aby vás do cílové destinace dostal nejkratší cestou. Rozhodně však neposlouží jako přísní kontroloři, aby vám pomohli obhájit hádky s taxikáři o pár desítek korun. Navíc abyste stoprocentně věděli, že aplikace fungovala po celou dobu jízdy spolehlivě, museli byste se dívat nepřetržitě na displej mobilního telefonu.