Zní to jako pohádka a jako v pohádce se nyní také oba jistě cítí. Koumovi a Actonovi se o jmění, které získali, nikdy ani nesnilo. Vše změnila aplikace WhatsApp, kterou vytvořili v roce 2009.

WhatsApp je zdarma ke stažení a funguje jako typický messenger, tedy k odesílání zpráv, fotek i telefonování. Vyžaduje pouze připojení k internetu, takže uživatelé aplikace neplatí za odesílání jednotlivých zpráv, jako je tomu u SMS. Platí se pouze připojení k internetu podle tarifu uživatele.

Popularita WhatsApp stále stoupá a dnes má služba již neuvěřitelných 450 milionů uživatelů. Není se čemu divit, že ji chtěl Facebook získat pod svá křídla. Aplikaci navíc používají mladší uživatelé než nejpopulárnější sociální síť, která si k nim našla cestu oklikou.

V domě nebyla elektřina ani teplá voda

Koum, jehož označuje šéf Facebooku Mark Zuckerberg za svého dlouholetého přítele, se narodil na Ukrajině. Žil v domku, ve kterém netekla teplá voda, ani v něm nebyla elektřina. Do USA se přestěhoval, když mu bylo 16 let. Dlouhou dobu žil jen z potravinových přídělů. V dospělosti se však zaměřil na moderní technologie, což se muži, který nedodělal vysokou školu, vyplatilo.

Kariéra bývalého studenta Stanfordovy univerzity Briana Actona se zpočátku také nevyvíjela tak, jak by si představoval. Ucházel se neúspěšně o práci u Twitteru i Facebooku. Nakonec se ale seznámil s Koumem a společně vymysleli aplikaci, z jejíhož prodeje zajistí i svá prapravnoučata. I Kouma přitom podle Forbesu Facebook dříve odmítl.

Acton s Koumem vyvíjeli aplikaci v kavárnách a po domovech. Probděli mnoho nocí, ale úsilí se vyplatilo. WhatsApp přibývá každý den neuvěřitelný jeden milion uživatelů. Po odkoupení Facebookem zůstávají oba ve vývojářském týmu, takže si i nadále mohou žít svou pohádku.