Bohužel je to tak, ale pokud se v Londýně projedete metrem uvidíte u každého druhého telefony jako Iphone 4, Samsung Galaxy S II nebo jednu z vlajkových lodí HTC. Tedy stroje, kterými se u nás pyšní hlavně manažeři, podnikatelé nebo zapálení fanoušci, kteří si na něj prostě ušetří za každou cenu.

Samsung Galaxy S II

Kde je zakopaný pes? Jednoduchým příkladem může být to, že Galaxy S II u mobilního operátora O2 ve Velké Británii dostanete zcela zdarma. Jen se musíte upsat na 2 roky a měsíčně platit paušál 27 liber tedy asi 766 Kč.

U nás za takový komunikátor s podobným tarifem dáte podstatně rozdílné peníze. Samotný přístroj vyjde na 7500 a paušál vám z peněženky měsíčně vytáhne tisícovku. Němec dá za stejný smartphone špičkové třídy u O2 jedno Euro (cca 25 Kč). Měsíčně pak platí splátky za telefon v přepočtu 550 Kč a stejnou částku za základní tarif se stovkou volných minut do všech sítí. Internet i SMS zprávy má v ceně paušálu.

Fotogalerie
5 fotografií

V zahraničí jdou prý více na odbyt

Jak je možné, že Němci nebo Britové, kteří mají navíc podstatně vyšší platy než Češi, si mohou pořídit telefony výhodněji? „V Německu je prodej mobilních telefonů mnohem vyšší než v Česku, proto tam mohou jejich výrobci nabídnout větší množstevní slevy,“ argumentuje Lidovým novinám mluvčí Telefónky Martin Žabka.

Pravda je taková, že u nás si pod pojmem telefon za korunu můžeme představit pouze telefony nižší a maximálně střední třídy.

Jablko drží cenu vysoko

A co milovníci Apple, kteří chtějí svůj iPhone, jehož cena se v běžných obchodech vyšplhává do nepříjemných výšin? Například právě O2 chce za nedotovaný 16GB iPhone 4 16.395 Kč. S tarifem za 1000 měsíčně jeho cena klesne na 12.695 Kč. V nově otevřeném internetovém obchodě Apple ten samý model pořídíte za 14.490 Kč.

Brit, pokud chce iPhona zadarmo, musí platit měsíčně 42 liber paušál, což je 1200 Kč. Popřípadě při měsíčním poplatku 766 Kč ho vyjde na 7200 Kč. Němec zaplatí necelé 2000 a měsíčně poté platí (splátku i paušál dohromady) 1150 Kč.