Jako nadšený majitel androidového telefonu jsem se na pořádný tablet se stejným operačním systémem opravdu těšil. První kontakt s ním byl opravdu zajímavý a Galaxy Tab dokázal nadchnout. Po týdnu doma přišlo rozčarování.

Ihned po vybalení mi nešla zasunout SIM karta. Čekal jsem stejný princip jako u slotu na SD nebo jiné paměťové karty. Simka ale jednoduše nedržela. V panice z vlastní neschopnosti jsem do ruky vzal i uživatelskou příručku. Bezvýsledně. Pomohly až ženské dlouhé nehty, díky kterým se povedlo kartu do přístroje zarazit.

Synchronizace přes software

Nejhorší šok přišel při připojení k PC. Tablet se nepřihlásil jako externí paměťové zařízení (flash, HDD), ale hudbu, filmy nebo obrázky je do něj nutné nahrávat přes synchronizační program Kies. To, co nesnáší snad i nejzarytější fanoušek Apple, Samsung nepochopitelně použil i u sebe.

Jak jsem se dočetl v internetových diskuzích, tak po stažení nějakých ovladačů a nastavení v telefonu se k klasickému USB Mass Sotrage dostanete. Bude to ale běžný uživatel zkoušet? Galaxy Tab má dále pouze interní paměť, kartou ji nerozšíříte. Další neduh je chybějící USB konektor. Samsung má svůj vlastní vícepinový vstup. Člověku pak vrtá hlavou, jestli něco na Applovských žalobách, že Samsung jen tupě okopíroval iPad, něco není.

Jinak je tablet takový veliký chytrý telefon, který však volat neumí. Pouze posílat SMS zprávy. Parádní je nahraný kancelářský software kompatibilní s Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint…). V terénu tak jednoduše připravíte například textový dokument. Věřím, že tuto možnost ocení i lidé mimo novinářské řemeslo.

Čtečka knih a uživatelské prostředí

Hezky je zpracovaná taktéž elektronická čtečka knih. U ní si například i můžete podtrhávat nebo zvýrazňovat pasáže. Fajn pro studenty. Samsung navíc při koupi přístroje nabízí bonus 200 Kč pro nákup knížek přes čtečku Wooky.

Z přeinstalovaných aplikací jinak není nic, co by zvedlo ze židle. Přehrávač videa, hudby, Aplikace YouTube, internetový prohlížeč nebo navigace zdarma od Google jsou standardním vybavením androidích zařízení. Market je poté solidním zdrojem dalších možností. Uživatelské prostředí má pět obrazovek. Zde můžete umisťovat aplikace a widgety.

Fotogalerie
5 fotografií

Parametry skvělé, ovládání horší

Stejně jako u mobilu Galaxy S i zde má přístroj podivně pomalou odezvu, což je při přihlédnutí k technickým parametrům tabletu zvláštní. Posunutí obrazovky je občas hodně trhané a otočení displeje o 90° pak někdy hotové peklo. Fotoaparát je průměrný, videa točí v HD 720p. Prohlížení internetu je hezky svižné, díky velikému displeji komfortní. Což není nic nového oproti konkurenci.

Popravdě řečeno nedokáži najít jediný důvod, proč si tento tablet koupit a nejít do iPadu, který je prostě lépe "vychytaný". Cenový rozdíl pár stovek snad nebude hrát roli.

Samsung Galaxy 10.1 ve verzi 16 GB paměť WiFi + 3G síť stojí cca 13,700 Kč

Apple Ipad 2 s pamětí 16 GB, WiFi a 3G připojením 13,999 Kč