Jedná se o první změnu služby od minulého týdne, kdy vešla na burzu. Novinka má pomoci zejména s používáním bezplatného Spotify na mobilech a představena by měla být během několika týdnu.

TIP: Amazon Music útočí na Spotify a Apple Music. Počet předplatitelů strmě roste

Se vstupem na burzu změna dost možná souvisí. Investoři obvykle čerstvé firmy hodnotí podle růstu a Spotify uživatele získává hlavně skrze bezplatnou verzi, kde si lidé službu vyzkouší a posléze si zaplatí předplatné. Spotify tak záleží na tom, aby nabralo nové uživatele a ukázalo, že mu daří. Platící uživatelé aktuálně tvoří sice méně než polovinu uživatelů ale 90 % všech příjmů firmy.

Tento model zatím více méně fungoval a Spotify by uživatele nabíralo i bez změny, ale vylepšení nikdy neškodí. Člověk aktuálně v bezplatné verzi tolik manévrovacího prostoru nemá, například v playlistech musí spoléhat hlavně na náhodný výběr písniček. Se změnou ale bude moci více kontroloval, jaké konkrétní písničky hrají.

TIP: Spotify chystá vlastní hardware, pravděpodobně vyvíjí reproduktor

Avizovaná změna ovšem nepotěší hudební průmysl, který dlouhodobě kritizuje, že existuje možnost přehrát si hudbu zadarmo, byť omezeně. Zástupci nahrávacích společnosti opakovaně žádali Spotify, ať free verzi ještě více očeše, ne rozšíří. Jediné, čeho ale loni dosáhli, bylo vyjednání dohody, že nové písně budou na bezplatné verzi výrazně později. Spotify se celou dobu bránilo, že nemůže přistoupit k dalšímu omezování, aby nepřestalo být konkurenční k YouTube.