Posloužit má hlavně energetickým a dopravním firmám, veřejné správě, společnostem zabývající se IT bezpečností a zaměstnancům bank. „Obsahem tréninku v aréně bude nacvičení rozpoznání, reakcí a obrany proti kyberútokům v reálném čase. Do tréninku se zapojí nejen technické složky týmu klienta, ale i osoby v rozhodovacích funkcích,“ prohlásil Milan Balážik, který ve společnosti CyberGym Europe působí jako Training Arena Manager.

Tím se zajistí zapojení všech důležitých složek do aktivní strategie kybernetické bezpečnosti klientovy firmy,“ dodal. Trénink dle Balážika vypadá tak, že hackeři útočí na tým klienta, který se snaží napadení zjistit a následně se mu ubránit. „Prostředí, ve kterém se trénink odehrává, je na míru ušito dle skutečného prostředí klienta, s použitím stejného nebo funkčně podobného hardwaru a softwaru,“ řekl Balážik. Trénink podle něj trvá několik týdnů.

Izraelci si od výstavby slibují vyzdvihnutí IT odvětví v Česku. Pokud uspějí, chtějí své služby nabídnout dalším evropským státům. „Zprovoznění arény je základním stavebním kamenem budování evropského centra kybernetické bezpečnosti, které bude koncentrovat know-how v oblasti kybernetické bezpečnosti a bude sdružovat partnery, kteří v této oblasti přinášejí přidanou hodnotu,“ doplnil kolega Přibyl.

Ve firmě bude pracovat 25 IT expertů, kteří se budou vydávat za hackery a budou podnikat simulované kybernetické útoky. Odborníky dodá česká společnost Corpus Solutions. Tak co, máte z přítomnosti Izraelců v Česku dobrý pocit, nebo spíše obavy?