Dosavadní vyšetřování kybernetického útoku vedlo k závěru, že se odehrál ve dvou krocích. Hackeři se nejprve dostali na servery ministerstva zahraničí, kde ovládli e-mailovou schránku, jejímž prostřednictvím pak pomocí takzvaného phishingu pronikli na stránky Bílého domu.

Zde pak údajně získali některé neveřejné informace, týkající se například Obamova denního rozvrhu. Prezidentův bezpečnostní poradce Ben Rhodes televizi řekl, že hackeři se nedostali k informacím vedeným jako tajné. Mluvčí Bílého domu Mark Stroh uvedl, že televize CNN přinesla zprávu o útoku z loňského roku a nemůže potvrdit, zda za ním skutečně stáli Rusové.

Phishing je velmi rozšířená podvodná technika získávání citlivých informací pomocí rozesílání e-mailů, v nichž je uživatel vyzván k zadání osobních údajů na stránky věrně simulující podobu známých existujících stránek.

Šéf amerických tajných služeb James Clapper podle CNN v lednu řekl, že se americké federální úřady stávají terči podobných útoků ze zahraničí překvapivě často a měly by své zaměstnance na hackerské praktiky typu phishingu vyškolit.

„Číňané a další se tolikrát nabourali do našich systémů a stačilo jim k tomu, že předstírali, že jsou někdo jiný, požádali o přístup a dostali ho,“ prohlásil Clapper.

Fotogalerie
6 fotografií